Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce piatră peste piatră nu va rămâne din PLDM

© © Sergiu PraporşcicSergiu Praporşcic
Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Abonare
Este corect și moral ca Vladimir Filat să-și primească pedeapsa meritată, chiar dacă acest proces este mai degrabă rezultatul unei situații conjuncturale, al reglărilor de conturi dintre grupările oligarhice din Moldova, decât al unei justiții funcționale.

Sunt gata să pariez că piatră peste piatră nu va rămâne din PLDM ca partid politic. Și nu doar pentru că liderul lui, Vladimir Filat, a rămas fără imunitate parlamentară și se află acum în arest preventiv, fiind acuzat de procurori că a luat mită în sumă totală de 250 de milioane de euro, asta fiind o puternică lovitură de imagine pentru formaţiune. Nu doar că, odată Filat ajuns după gratii, nu va mai avea cine să asigure milioanele de euro și dolari necesare pentru menținerea structurilor de partid, atât celor centrale, cât și celor raionale ale PLDM. Factorul determinant care va duce la prăbușirea rușinoasă a acestui partid este atitudinea luată de fruntașii formațiuni, deputați, membri ai Guvernului, între care și premierul Streleț, care au tupeul și neobrăzarea să ceară eliberarea lui Filat pe motiv că punerea sub acuzare și încarcerarea lui este un caz de justiție selectivă. Adică, exact ceea ce spunea însuși Filat la ședința Legislativului, cu câteva ore înainte de a i se ridica imunitatea: de ce mă judecați doar pe mine, dacă noi toți am furat.

Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Jurnalist român: Este Vlad Filat un bandit?

Este evident că încriminarea lui Filat este un caz de justiție selectivă, este adevărat că în țara noastră mai sunt câțiva baroni asemenea lui Filat care merită să-i împărtășească soarta. Da, toate acestea sunt perfect adevărate. Dar asta nu înseamnă că Filat trebuie absolvit de pedeapsă, mai ales că din materialele făcute publice de Procuratura Generală este evident că liderul PLDM e cel care a orchestrat, provocat și profitat de delapidările din sistemul bancar, care au dus la criza financiară și economică fără precedent pe care o traversează acum Republica Moldova. Nimeni nu spune că Filat nu a avut și complici cu care a învârtit aceste miliarde, că au profitat poate și alții care acum nu se află în vizorul investigațiilor efectuate de procuratură. Dar iarăși, acesta nu este un motiv ca vinovatul principal să fie scăpat de pedeapsă binemeritată, chiar dacă acest proces este mai degrabă rezultatul unei situații conjuncturale, al reglărilor de conturi dintre grupările oligarhice din Moldova, decât al unei justiții funcționale.

Vlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Politică
Fiind în izolator, Filat continuă să semneze iniţiative legislative

Dacă fruntașii PLDM ar fi niște oameni onești, care cu adevărat doresc binele acestui popor care i-a votat, le-a dat ranguri, demnități, salarii, putere, posibilitatea de a desfășura afaceri profitabile și chiar oneroase în raport cu statul, acum, când Filat a ajuns să răspundă în fața legii, s-ar lepăda de el. Ar spune simplu: regretăm, ne cerem scuze că liderul nostru a furat și îl demitem din funcția pe care o deține, adică de președinte al PLDM și, în general, din rândurile formațiunii. Dacă instanța va constata că el este nevinovat, vom examina posibilitatea revenirii lui în partid. Dar asta doar după o decizie definitivă a instanței. Dacă fruntașii PLDM ar proceda de o asemenea manieră, poate poporul îi va ierta pe ei pentru ceea ce a făcut Filat. Altfel, o să ajungă să le fie rușine să spună că au fost și ei cândva membrii ai Partidului Liberal Democrat, chiar dacă această calitate a fost pentru unii dintre ei extrem de profitabilă. Bineînțeles, nu la fel de profitabilă ca pentru Filat.

Fluxul de știri
0