Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fiind în izolator, Filat continuă să semneze iniţiative legislative

© Photo : Igor VzorovVlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти
Vlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii liberal-democraţi, inclusiv Vlad Filat, au semnat o iniţiativă legislativă ce se referă la modificarea procedurii de alegere a Preşedintelui prevăzută de Constituţie. Aceştia propun alegerea prin vot universal a Şefului Statului.

CHIŞINĂU, 20 oct – Sputnik. Marţi, deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM au semnat un proiect de lege privind modificarea articolului 78 din Constituţie, iar prima semnătură este a preşedintelui formaţiunii, Vlad Filat. Anunţul a fost făcut de deputatul Tudor Deliu.

Potrivit lui Deliu, liberal-democraţii nu mai susţin iniţiativa anterioară, care urmăreşte simplificarea procedurii de alegere a Şefului Statului în Parlament. Acesta a subliniat faptul că modificările operate în Constituţie în iulie 2000 „au creat un sistem constituţional deficient”.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
De ce piatră peste piatră nu va rămâne din PLDM

Deliu a amintit că primele alegeri prezidenţiale din 2000 au eşuat, iar ulterior, din cauza sistemului constituţional deficient, şeful statului a putut fi ales de fiecare dată în condiţii dificile sau cu mare întârziere.

„Deputaţii noştri îşi retrag semnăturile de pe proiectul de modificare a Constituţiei Republicii Moldova prin diminuarea de la trei cincimi la majoritatea de 50 plus 1 a numărului de voturi ale deputaţilor, necesare pentru  alegerea preşedintelui. Acesta nu răspunde la doleanţele şi cerinţele cetăţenilor”, a declarat Deliu.

Totodată, Tudor Deliu a remarcat faptul că PLDM nu are suficiente mandate ca să obţină cele o treime de semnături ale deputaţilor în Parlament necesare pentru înregistrarea iniţiativei şi îi îndeamnă deputaţii din alte fracţiuni să semneze iniţiativa respectivă.

 

Fluxul de știri
0