Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova și vecinii săi luptă împreună cu calamitățile

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaНаводнение на Днестре
Наводнение на Днестре - Sputnik Moldova
Abonare
Savanții din șapte state ale lumii și-au proiectat acțiunile de colaborare în lupta cu urmările inundațiilor, alunecările de teren și cutremurele.

 

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Savanții din șapte țări ale lumii au participat la un Seminar on line deschis, care a fost transmis şi la Chișinău, la Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii de la Academia de Științe a Moldovei. Specialiști din Grecia, Turcia, Bulgaria, România, Ucraina, Croația și Moldova au discutat noile sarcini comune din domeniul cercetării privind prognozarea și prevenirea calamităților naturale – a cutremurelor de pământ, inundațiilor și a alunecărilor de teren.

Șase dintre cele șapte țări-participante la această întâlnire interactivă, exceptând Croația, sunt membre cu drepturi depline ale Proiectului de colaborare transfrontalieră a țărilor din bazinul Mării Negre cu denumirea: ”Rețeaua științifică de cercetare și preîntâmpinare a catastrofelor naturale”. Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană.

Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
Numărul calamităților naturale produse în 2014, cel mai mic în ultimul deceniu

În deschiderea seminarului, primul vicepreședinte al AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a subliniat rolul excepțional și importanța participării țării noastre la acest proiect, îndreptat spre monitorizarea și preîntâmpinarea influențelor catastrofale a fenomenelor naturale asupra economiei republicii. El a subliniat că cercetarea naturii unor asemenea nenorociri contribuie la reducerea riscurilor și minimizarea pierderilor. Directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, membru-corespondent al AȘM, doctor-habilitat în științe fizico-matematice, Anatolie Sidorenco, a subliniat că ”aceste fenomene periculoase – cutremurele, alunecările de teren și inundațiile – au pentru Moldova o importanță aparte”.

”Toți ne amintim inundațiile catastrofale din 2008 și 2010, cutremurele groaznice de pământ din 1947, 1977, 1986. Pagube foarte mari aduc economiei și secetele. Dacă anterior fiecare țară din bazinul Mării Negre se ocupa de aceste probleme la nivel național, atunci noi ne-am unit eforturile în cadrul acestui Program. Acest lucru ne permite să cunoaștem situația în întreg spațiul Bazinului Mării Negre, să vedem tabloul în ansamblu și să ne contrapunem stihiei împreună”, a declarat Sidorenco pentru Sputnik.

Высохшая земля - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Seceta hidrologică seacă Moldova

Savantul a subliniat că Proiectul colaborării transfrontaliere se va încheia cu succes în luna noiembrie a acestui an, dar coordonatorul ei, profesorul de la Institutul Tehnologic din Serres (Grecia) Constantinos Papateodorou, în luarea sa de cuvânt, i-a îndemnat pe toți participanții să considere acest proiect doar un fundament pentru unul viitor, un proiect mult mai amplu în marja unui nou Program European ”Orizont-2020”. Membru cu drepturi depline al acestuia Moldova a devenit anul trecut.

În timpul lucrărilor seminarului, Profesorul de la Universitatea din Zagreb (Croația), Milan Nesic, a făcut o propunere privind extinderea țărilor-participante la Proiectului ”Orizont – 2020” și includerea țărilor traversate de Dunăre – Croația, Germania și Austria. Participanții la conferință și-au susținut colegul și au ajuns la un numitor comun – definitivarea acestei recomandări în formă de memorandum special. Ei și-au exprimat încrederea că extinderea numărului de participanți la noul Program va permite accederea la un  nou nivel de luptă cu stihiile.

 

Fluxul de știri
0