Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seceta hidrologică seacă Moldova

© Sputnik / Первенцев / Accesați arhiva multimediaВысохшая земля
Высохшая земля - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul a 50 de zile, în Moldova se menţine codul galben de secetă hidrologică.

CHIŞINĂU, 18 sept – Sputnik. Seceta hidrologică în Moldova se va menţine mai mult de 50 de zile. Meteorologii au prelungit, vineri,  codul galben de seceta hidrologică până la 23 septembrie.

Codul galben de secetă hidrologică a fost instituit la 3 august şi prelungit în repetate rânduri. Fenomenul este provocat de lipsa precipitaţiilor. Seceta hidrologică se manifestă prin scăderea nivelului apei în râurile şi lacurile Moldovei.

În această perioadă, agenţii economici şi populaţia sunt îndemnaţi să consume raţional resursele de apă.

În mod normal, în perioada secetei hidrologice trebuie să fie luate măsuri premergătoare şi măsuri în perioada de restricţie. Printre aceste măsuri trebuie să fie eliminarea pierderilor şi a risipei de apă, organizarea reviziilor şi reparaţiilor, executarea lucrărilor de curăţire şi adâncire a albiilor în zona captărilor, executarea unor bazine de captare săpate sub fundul albiei.

Măsuri în perioada de restricţie: exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor de epurare strict la capacitatea stabilită, reducerea la minim a pierderilor de apă în reţele, sporirea gradului de recirculare sau reutilizare a apei în procesul de producţie, ţinerea evidenţei zilnice a debitelor şi volumelor de apă captată, se sistează sau se restricţionează furnizarea apei calde menajere, se reduce consumul casnic, se renunţă la stropitul străzilor şi spaţiilor verzi, se sistează unele activităţi de producţie mai puţin importante pe perioade scurte de timp şi se restricţionează apa potabilă pentru populaţie.


Fluxul de știri
0