CHIȘINĂU, 24 sept — Sputnik. Numărul calamităților naturale care s-au produs în 2014 a fost cel mai mic din ultimii zece ani, se spune în Raportul cu privire la catastrofele naturale din 2015 prezentat de către Federația Internațională a Societăților Crucii Roșii și Semilunii Roșii (FICR și SR).
Documentul publicat joi conține date despre catastrofele de proporţii care au avut loc în anul 2014 la nivel mondial. Totodată, sunt evaluate problemele cu care se confruntă asociațiile umanitare naționale la înlăturarea urmărilor situațiilor excepționale.
Potrivit acestor date, în anul trecut s-au înregistrat 317 catastrofe naturale, cele mai puține din ultimul deceniu. Totuși, ele au afectat 94 de țări și au răpit viața a 8186 de persoane. În raport se menționează că acest nivel de mortalitate este cu 90% mai mic decât indicele mediu pe ultimii zece ani.
China a avut de suferit cel mai mult în urma catastrofelor naturale din 2014: seceta, inundațiile și furtunile pe mare au afectat viața a 58 de milioane de oameni.
Din cauza catastrofelor tehnologice, în anul trecut și-au pierdut viața 5884 de persoane, dintre care 304 în timpul scufundării podului plutitor în Republica Coreea.
Pierderile economice cauzate de cataclisme au constituit 99,2 miliarde de dolari SUA, cu mult mai puțin decât indicele mediu pe ultimii zece ani — 147 de miliarde de dolari. Totodată, în ultimii trei ani pierderile financiare provocate de cataclisme au continuat să scadă, fapt înregistrat pentru prima dată după anul 1980.
Prezentând joi raportul respectiv, Elhadj As Sy, șeful FICR și SR, a declarat că actorii internaționali și comunitățile locale trebuie să-și împartă responsabilitățile umanitare și să activizeze colaborarea în vederea acordării ajutorului în timpul catastrofelor de proporții.
Elhadj As Sy consideră că organizațiile locale sunt cele mai eficiente, deoarece acestea de fiecare dată se află chiar în zona critică, însă ele au de înfruntat probleme la obținerea finanțării necesare pentru operațiunile de salvare sau a altor ajutoare.