Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova ar putea rămâne fără neutralitate

© Sputnik / Мирослав РотарьФлаг Республики Молдова drapel
Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat joi în Parlament că dispune de informaţia potrivit căreia neutralitatea Republicii Moldova va fi anulată.

CHIŞINĂU, 15 oct – Sputnik. Statutul de neutralitate al Republicii Moldova ar putea fi anulat. Liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat joi, în cadrul primei şedinţe plenare a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă, că dispune de informaţia potrivit căreia se încearcă anularea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. 

НАТО - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova vor fi create structuri NATO

Solicitarea de a interpreta art. 11 din Constituţie, care prevede că Republica Moldova este stat neutru, a fost depusă la Curtea Constituţională (CC) de către deputaţii liberali la 26 mai 2014.

„Bântuie informaţia că în viitorul apropiat Curtea Constituţională va decide schimbarea prevederii privind neutralitatea ţării. Nu am asigurări, dar convingerile politice se promovează aici”, a declarat democratul.

Potrivit autorilor sesizării, Republica Moldova trebuie să renunţe la statutul de neutralitate şi să adere la NATO, în caz contrar, riscă să-şi piardă independenţa şi suveranitatea. 

Victor Ciobanu Виктор Чобану - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinie: neutralitatea RM trebuie recunoscută la nivel internaţional

Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul unui forum în România că „Curtea Constituţională din Moldova trebuie să dea o soluţie privind statutul de neutralitate permanentă al ţării, în ce măsură acest statut de neutralitate permanentă este sau nu aplicabil în cazul în care ţara s-ar confrunta cu un pericol militar extern”.

Sesizarea liberalilor trebuia să fie examinată de CC la 8 decembrie 2014. Preşedintele Nicolae Timofti s-a adresat atunci magistraţilor cu apelul de a amâna examinarea acestei chestiuni. Şeful statului şi-a argumentat solicitarea prin „aspectul politico-juridic extrem de important al statutului de neutralitate al Republicii Moldova” şi necesitatea concentrării eforturilor pe validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Fluxul de știri
0