Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: neutralitatea RM trebuie recunoscută la nivel internaţional

© SputnikVictor Ciobanu Виктор Чобану
Victor Ciobanu Виктор Чобану - Sputnik Moldova
Abonare
Victor Ciobanu crede că participarea RM la exerciţiile NATO ar putea pune în pericol integritatea teritorială a ţării.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Moldova trebuie să acţioneze în vederea recunoaşterii internaţionale a statutului de neutralitate, atât de puterile occidentale, cât şi de forţele din Răsărit. Declaraţia a fost făcută într-un comentariu pentru Sputnik de preşedintele PPCD, Victor Ciobanu. 

„Republica Moldova este un stat neutru, fapt consfinţit în Constituţia ţării” a declarat Ciobanu. 

Politicianul mai susţine că ţara noastră se află la frontiera a două tabere beligerante, care luptă pentru influenţă, iar Moldova este una dintre ţările cordonului dintre Est şi Vest.

Un contingent al Armatei Naţionale format din 102 militari şi 17 unităţi de tehnică militară participă la exerciţiul internaţional „Sea Breeze 2015” din Ucraina.

„Reieşind din cele menţionate, consider că participarea Republicii Moldova la diferite exerciţii militare ale ţărilor membre NATO sau a însăşi Alianţei Nord-Atlantice, ca şi la eventualele exerciţii cu Federaţia Rusă, ar fi în dezavantajul ţării noastre, întrucât ar putea pune în pericol integritatea teritorială a ţării”, a declarat preşedintele PPCD.

НАТО - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova vor fi create structuri NATO

În opinia sa, „acest risc poate fi accentuat şi de extinderea NATO în regiune şi consolidarea capacităţilor de apărare a acestei organizaţii şi, totodată, riscul pe care îl resimte Federaţia Rusă în raport cu aceste acţiuni şi măsurile de răspuns pe care le întreprinde, care nu pot să nu contribuie la tensionarea situaţiei din regiunea transnistreană”.

Politicianul este de părere că Moldova trebuie să ducă o politică echilibrată, iar persoanele cu funcţii de răspundere să fie atente la declaraţiile publice pe care le fac în ceea ce ţine de relaţiile internaţionale.

„Interesul de bază trebuie să fie dezvoltarea social-economică a ţării, prin dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu organizaţiile internaţionale în special cu ţările din regiune. Toate acestea nu trebuie să comporte aspecte militare, etnice, lingvistice sau istorice”, a declarat pentru Sputnic preşedintele PPCD.

,,Sea Breeze" este un exercițiu multinațional de menținere a păcii în spiritul parteneriatului pentru pace, la care Armata Națională participă începând cu anul 2007. În acest an, aplicațiile reunesc militari din Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Suedia, SUA, Turcia şi Ucraina. Exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 2015” se desfăşoară până la 12 septembrie în Ucraina, la Centrul de instruire „Şirokii Lan” din regiunea Nicolaev.

 

Fluxul de știri
0