Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opoziția din Moldova se pregătește de noi proteste

© Sputnik / Мирослав РотарьМанифестанты требуют отставки генпрокурора, главы Службы информации и безопасности, руководителей Национального антикоррупционного центра, Высшей судебной палаты, Центризбиркома, Счетной палаты и других государственных ведомств.
Манифестанты требуют отставки генпрокурора, главы Службы информации и безопасности, руководителей Национального антикоррупционного центра, Высшей судебной палаты, Центризбиркома, Счетной палаты и других государственных ведомств. - Sputnik Moldova
Abonare
Protestatarii organizează periodic acțiuni la care cer demisia conducerii țării. Reprezentanții platformei civice ”DA” se pronunță pentru integrarea europeană, iar socialiștii și adepții ”Partidului Nostru” cer cooperare mai strânsă cu Rusia.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Opoziția de stânga din Moldova intenționează să picheteze joi parlamentul din Chișinău, cerând demisia guvernului țării.

Liderul Partidului Socialiștilor, deputatul Igor Dodon a declarant că opoziți va bloca ieşirile din incinta organului legislativ, până când deputații vor lua o decizie cu privire la demisia președintelui parlamentului, Andrian Candu, a prim-ministrului Valeriu Streleț și a președintelui țării, Nicolae Timofti.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opoziția va încercui joi sediul Parlamentului Moldovei

Proteste cu surprize

Protestele organizate de opoziția de stânga au început la Chișinău în noaptea de 25 septembrie. Mii de oameni au instalat corturi în spaţiul dintre administrația președintelui și clădirea Parlamentului. Peste câteva zile, la Chișinău a avut loc o acțiune de masă la care au participat între 30 şi 50 de mii de oameni. Potrivit poliției municipale, numărul protestatarilor ar fi fost 15 mii. Aceștia au cerut demisia conducerii țării, alegeri parlamentare anticipate și alegerea președintelui de către cetățeni.

Acum, protestele au loc în regim permanent. Deși nopțile sunt reci, locatarii orășelelor de corturi devin tot mai numeroşi. Mai ales seara, atunci când începe programul de divertisment, cu participarea artiştilor. Protestatarii înnoptează în saci de dormit, iar corturile sunt încălzite.

Manifestanţii organizează periodic diverse acțiuni. Astfel, în noaptea de 3 octombrie, participanții la protest au blocat bulevardul Ștefan cel Mare şi sfânt, instalând corturile pe carosabil. La 4 octombrie însă ei l-au deblocat singuri, fără a fi nevoie de intervenţia forţelor de ordine.

Luni, 12 octombrie, opoziția a blocat pentru o oră circulația transportului din centrul Chișinăului, cerând de la putere satisfacerea revendicărilor lor. Liderul socialiștilor și liderul ”Partidului Nostru” au subliniat că aceasta este o acțiune de avertizare.

Numai demisia!

Poliția din Chișinău a declarat că acțiunea protestatarilor cade sub incidența articolului din Codul Penal, care prevede o amendă de 20 de mii de lei (aproximativ o mie de dolari) și privare de libertate pe o perioadă de până la șase ani.

Протесты у парламента в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primăria Chişinău cere în instanţă anularea protestului de joi al PSRM

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a spus într-o discuție cu corespondentul Sputnik că poliția în loc să prindă infractorii adevărați, demonstrează prin acțiunile sale că ”servește oligarhii de stat”. El a mai declarat că protestatarii intenționează să meargă până la capăt, cerând demisia conducerii țării.

Din septembrie, Moldova este zguduită și de alte proteste în masă. Reprezentanții platformei civice ”Demnitate și Adevăr” și-au instalat un orășel de corturi în fața Guvernului. Și ei au organizat mai multe acțiuni de protest, cerând demisia conducerii țării.

Deși și Platforma ”DA”, și opoziția de stânga au aceleași cerințe, membrii Platformei ”DA” se pronunță pentru integrare europeană, iar socialiștii și ”Partidul Nostru” – pentru consolidarea statalității moldovenești, cooperarea strânsă cu Rusia și vectorul euro-asiatic.

 

Fluxul de știri
0