Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ponta caută în sancţiunile ruseşti explicaţii la problemele Moldovei

© Guvernul RMVictor Ponta şi Valeriu Streleţ
Victor Ponta şi Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Premierul României a declarat că ţara sa acordă împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru că ţara noastră a ajuns într-o situaţie dificilă din cauza sancţiunilor impuse de Rusia.

CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. După ratificarea de către Parlamentul României a acordului de împrumut Guvernului de la Chişinău, premierul român, Victor Ponta, a declarat că Republica Moldova trece printr-o perioadă de criză „din cauza sancţiunilor impuse de Rusia”.

Declaraţia a fost făcută marţi seara, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul moldovean, Valeriu Streleţ, care a ajuns şi el la Bucureşti, chiar dacă a întârziat din cauza reţinerii cursei aeriene cu care a zburat.

Avion TAROM Самолет ТАРОМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Programul premierului moldovean la Bucureşti dat peste cap de un avion românesc

Premierul român a ţinut să sublinieze că „probabil este vorba despre acordul cel mai rapid negociat şi ratificat de România. În 25 de ani, pentru fraţii noştri am avut multe vorbe, dar nu am prea avut lucruri concrete. În ultimii 2 ani am reuşit să trecem la lucruri concrete”, a spus Ponta, trecând în revistă mai multe proiecte, cum ar fi investiţiile în grădiniţe, transport şcolar sau gazoductul Iaşi-Ungheni.

Totodată, Victor Ponta a ţinut să sublinieze că „România nu pierde şi nu câştigă nimic, acordând aceşti bani”. Asta deoarece „este vorba despre un împrumut rambursabil”. Astfel, şeful executivului de la Bucureşti a ţinut să-i convingă pe cetăţenii României că banii, fiind un împrumut, vor fi întorşi de Guvernul de la Chişinău peste cinci ani.

Streleț Ponta Moldova România - Sputnik Moldova
Politică
Motivele pentru care Guvernul moldovean a luat împrumut de la cel al României

Ponta a comentat şi motivul acordării împrumutului. „Azi Republica Moldova are nevoie de un împrumut pentru că trece printr-o perioadă dificilă”, a spus acesta, după care a declarat că problemele Republicii Moldova sunt cauzate de „sancţiunile Rusiei, pentru că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană”. Premierul român a uitat, probabil, din cauza emoţiilor, să se refere şi la corupţie, la lipsa reformelor economice şi la lipsa măsurilor de îmbunătăţire a climatului investiţional, măsuri pe care Chişinăul ar fi trebuit să le întreprindă în timpul celor peste două decenii de independenţă.

La rândul său Valeriu Streleţ a mulţumit Guvernului României pentru sprijin, menţionând că îşi doreşte să fie pus un accent mai mare pe cooperarea energetică şi ca „energia europeană, dar mai ales cea românească, să ajungă la fiecare cetăţean al Republicii Moldova”.

Fluxul de știri
0