Gazoductul Iași-Chișinău va fi dat în exploatare în mai 2018

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaРаботник "Газпрома" на газохранилище
Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Abonare
Lucrările de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău vor începe în 2016 și trebuie finalizate în mai 2018, a declarat Valeriu Triboi, viceministrul economiei.

 

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. În timp de câteva luni, vor începe lucrările de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, a declarat vineri la o conferință de presă viceministrul economiei Valeriu Triboi.

La sfârșitul lui mai 2015, șefii guvernelor Moldovei și României au semnat la Chișinău un Memorandum privind cooperarea în problema realizării proiectelor de interconexiune a rețelelor de gaz și energetice electrică din cele două țări. Documentul prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău – în partea moldovenească – și până la Onești pe teritoriul românesc. În ceea ce privește partea acordul care se referă la energia electrică, este prevăzută realizarea primei conexiuni de rețele în sud (Isacea) România — Vulcănești — Chişinău.

Stephane Bride, ministrul Economiei al RM - Sputnik Moldova
Bride: gazoductul Ungheni-Chişinău ar putea fi finalizat în 2018

Potrivit calculelor guvernului, pentru instalarea acestora va fi nevoie de 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane sunt cheltuieli de construcție pe teritoriul Moldovei.

Potrivit acestui acord, România s-a angajat să livreze Moldovei în 2015, prin gazoductul Iași-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz.

Gazul românesc a început să vină în Moldova doar la începutul primăverii 2015, iar de la 4 la 20 martie partea moldovenească a consumat mai mult de 700 de mii de metri cubi de gaz, după care livrările au fost sistate până în trimestrul următor. Până la sfârșitul anului, la fiecare trei luni, în Moldova ajung câte 90 mii de metri cubi de gaz românesc.

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gaz mai ieftin din Rusia pentru Moldova

Termenele dării în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni, după instalarea lui în august 2013, au fost amânate de câteva ori. În final, el a fost dat oficial în exploatare doar la 27 august 2014. Lungimea lui pe teritoriul românesc este de 32 de km. Sub Prut trec 736 metri, iar 11 km se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Fostul șef al Agenției pentru Reglementare în Energetică al Republicii Moldova Victor Parlicov, declarase anterior că ”până atunci până când România nu-și va acoperi propriile necesități, nu vor fi făcute livrări importante de gaze în alte țări”.

 

Fluxul de știri
0