Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premise reale pentru intensificarea exportului producţiei agroalimentare în FR

© Ministrul Agriculturii și Industriei AlimentareIon Sula, Alexandru Tkachyov
Ion Sula, Alexandru Tkachyov - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a efectuat o vizită de lucru la Moscova.

CHIŞINĂU, 9 oct – Sputnik. Ministrul moldovean al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, însoțit de directorul general interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Grigore Porcescu, a efectuat o vizită oficială la Moscova la invitația Ministrului Agriculturii Federației Ruse, Alexandru Tkachyov, unde a participat la deschiderea expoziției „Zolotaia Oseni” 2015.

În cadrul vizitei, Sula și Porcescu au avut o întrevedere cu viceministrul rus al Agriculturi și șeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). 

Streleț  Muhametșin Moldova Rusia - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova și Rusia, interesate de activizarea dialogului pe segmentul economic

Interlocutorii au vorbit despre progresele înregistrate de ANSA în domeniul sanitar veterinar și despre înlăturarea problemelor depistate la unitățile de sacrificare a animalelor în urma vizitei experților Rosselhoznadzor din noiembrie 2014. Partea moldovenească a solicitat să fie incluse în lista exportatorilor produselor din carne și celelalte companii moldovenești care corespund criteriilor de igienă și siguranță cerute de Federația Rusă.

Sula a menționat îmbunătățirea condițiilor în procesul de producere din domeniul fitosanitar, infrastructura post-recoltare și procesare a produselor horticole. Oficialii din Republica Moldova au solicitat ca pe perioada de iarnă, specialiștii pe domeniul fitosanitar din Federația Rusă să efectueze o vizită în Republica Moldova pentru a discuta cu specialiștii de la ANSA despre prevederile cerințelor fitosanitare ale Federației Ruse. Oficialii moldoveni au propus ca părțile să revină la prevederile Memorandumului, semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, privind asigurarea inofensivității producției de origine vegetală exportate, la compartimentul „reziduuri de pesticide şi conţinutul de nitraţi”, prin care toți producătorii și exportatorii care corespund condițiilor și cerințelor fitosanitare și de inofensivitate să fie incluși în lista exportatorilor. 

Фрукты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova pledează pentru liberalizarea 100% a exportului de fructe în Rusia

Părțile au convenit ca MAIA, împreună cu ANSA, să evalueze listele existente și să informeze Rosselhoznadzor în termeni cât mai restrânși. Totodată, Republica Moldova trebuie să informeze partea rusă despre cantitățile produse și depozitate de fructe și struguri de masă până la moment. În scurt timp, la invitația părții moldovenești o echipa de experți ruși va vizita pepinierele cu material săditor și depozitele de păstrare a merelor și strugurilor de masă din Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat și despre implementarea sistemului informațional electronic de trasabilitate ARGUS și FITO ARGUS, fiind evaluate posibilitățile de a fi ajustat și aplicat în Republica Moldova pentru a fi ulterior interconectat cu cel al Federației Ruse. Acest sistem ar permite monitorizarea mai eficientă a trasabilității produselor agroalimentare exportate sau importate.

La Moscova, ministrul moldovean al Agriculturii a discutat și cu omologul său rus despre colaborarea interinstituțională și științifică în domeniul agricol, despre posibilitățile de intensificare a comerțului cu produse agroalimentare. Un subiect aparte a fost accesul producătorilor de fructe, carne, conserve și vinuri pe piața Federației Ruse. De comun acord, a fost acceptată propunerea de a fi organizat la începutul anului 2016 colegiul comun al Ministerelor Agriculturii celor două state.

Ion Sula l-a invitat pe ministrul rus al Agriculturii să întreprindă o vizită în Republica Moldova în viitorul apropiat. 

 

 

Fluxul de știri
0