Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Economiei promovează o nouă redacţie a Legii energiei electrice

© Sputnik / Марина Лысцева / Trecere la banca de fotografiiЛампы
Лампы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul Economiei, Stephane Bride, a subliniat că noua redacţie a actului legislativ urmăreşte transpunerea în RM a Pachetului II energetic, ceea ce presupune inclusiv deschiderea pieţei energetice a ţării.

CHIŞINĂU, 7 oct – Sputnik. Guvernul a aprobat miercuri noua redacţie a proiectului de Lege privind energia electrică. Documentul a fost prezentat de ministrul Economiei, Stephane Bride.

bani - Sputnik Moldova
Societate
Scumpirea electricităţii provoacă proteste în Republica Moldova

Acest proiect de lege, a subliniat Bride, este menit să transpună directivele UE pentru implementarea Pachetului III Energetic, iar amendamentele propuse spre adoptare definesc rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente, precum şi a funcțiilor, obligațiilor şi a drepturilor operatorului de transport şi sistem, ale operatorilor de distribuție, ale producătorilor, ale furnizorilor şi ale consumatorilor de energie electrică.

Ministrul Bride a mai subliniat că un alt scop al proiectului de lege este asigurarea unei dschideri mai mari a pieţei energetice moldoveneşti pentru alţi operatori, fapt care ar trebui să genereze mai multă concurenţă şi să conducă la sporirea calităţii serviciilor.

Valeriu Triboi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Viceministru: tarifele la electricitate trebuiau majorate anual

„Potrivit proiectului, pentru evitarea interferării intereselor întreprinderilor care acordă accesul la reţelele electrice de transport sau de distribuție cu unul dintre producătorii sau furnizorii de energie electrică, este necesar ca acestea să fie independente, în primul rând din punct de vedere decizional, de întreprinderile de producere sau furnizare a energiei electrice. În acest sens, pentru a asigura accesul eficient şi non-discriminatoriu la reţea este necesar ca reţelele electrice de transport şi de distribuție să fie gestionate prin intermediul unor entități distincte din punct de vedere juridic şi independent, unde există întreprinderi integrate pe verticală”, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit instituţiei, transpunerea în legislaţia naţională şi implementarea principiilor comunitare din pachetul energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului electroenergetic, iniţiată prin adoptarea Legii cu privire la energia electrică în vigoare şi va contribui la instituirea, în perspectivă, a unei pieţe de energie electrică concurenţiale, în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza energie electrică de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficiență şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu energie electrică.

 

Fluxul de știri
0