Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele către FMI: economia Moldovei se prăbuşeşte

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanţii CNSM au discutat cu echipa FMI despre situaţia social-economică din ţară.

CHIŞINĂU, 1 oct – Sputnik. Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova s-a întâlnit cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar.

Echipa de experţi FMI se află în vizită de lucru la Chișinău în perioada 22 septembrie – 6 octombrie, în contextul pregătirilor pentru consultările periodice, precum şi pentru a iniția discuțiile cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susținut de FMI. 

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O echipă de experţi FMI se află într-o vizită de lucru la Chişinău

”Suntem într-un colaps total. Economia statului se prăbușește, iar guvernarea nu ia în serios acest fapt, deoarece are alte preocupări de interes mai îngust”, a declarat Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.

”Experții FMI au dat de înțeles că au mari rezerve față de capacitățile Guvernului de a face față situației create. Este destul de grav, deoarece fără sprijin din afară, țara noastră nu are șanse de dezvoltare”, a afirmat Chiriac.

Ivanna Vladkova-Hollar a precizat că FMI este foarte atent la tot ce se întâmplă în statele membre și nu pot duce tratative acolo unde nu este stabilitate. ”Nu avem certitudinea că ajutorul din partea organizației internaționale va fi utilizat conform destinației, de aceea, acesta va veni doar atunci când se va stabiliza situația din țară”, a declarat şefa misiunii FMI. 

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Societate
FMI ar avea un cuvânt de spus în chestiunea vârstei de pensionare în Moldova

Sindicatele au anunţat că rămân pe poziția fermă că majorarea salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență ar oferi cetățenilor posibilitatea de a se asigura prin propria muncă cu minimul necesar pentru un trai decent. ”Dacă nu vom majora salariul minim pe țară, care este componenta de baza a sistemului de salarizare în sectorul bugetar, riscăm să rămânem fără brațe de muncă”, a spus Chiriac, adăugând că un alt factor important în creșterea bunăstării populației este reducerea poverii fiscale și neimpozitarea unui venit social minim.

Sindicaliștii consideră că intenția Guvernului de a majora vârsta de pensionare de la 57 la 62 de ani pentru femei reprezintă o povară mult prea mare. Nivelul de viață din Moldova este incomparabil cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani. CNSM pledează  pentru schimbarea sistemului de pensionare actual, de unificare a tuturor categoriilor după același principiu de stabilire a pensiilor, de simplificare a formulei de calculare a pensiilor.

O problemă majoră rămâne a fi munca nedeclarată, care cauzează bugetului prejudicii de miliarde de lei. Conform estimărilor, această ocupă o cotă de 57%, iar cele 31 de miliarde de lei care rămân în subteranul economiei naționale constituie suma totală a salariilor pe un an.

Sindicatele au mai menționat necesitatea stimulării creării noilor locuri de muncă și deblocării proiectelor internaţionale.


Fluxul de știri
0