Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

FMI obligă Moldova să majoreze tarifele la gaz, energie și încălzire

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Una din condițiile Fondului Monetar Internațional este ca Moldova să confirme majorarea tarifelor la electricitate, gaz și energie termică, până la începerea sezonului de încălzire.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Moldova trebuie să confirme revizuirea tarifelor la energie electrică, gaz și încălzire până la începutul sezonului de încălzire, a declarat Ivanna Vladkova-Hollar, șefa misiunii FMI, după vizita de lucru în ţara noastră, transmite serviciul de presă al reprezentanței Fondului Monetar Internațional în Moldova.

”Este important ca majorarea tarifelor să fie însoțită de instituirea ajutorului social, pentru a proteja păturile vulnerabile ale populației”, a subliniat Hollar.

Электростанция с парогазовым бинарным циклом - Sputnik Moldova
Semnarea acordului cu FMI este posibilă, dar cu anumite condiţii

Potrivit ei, autoritățile moldovene, în ansamblu, au făcut pași importanți pentru eficientizarea energiei.

Funcționara consideră că în același timp, întârzierea majorării tarifelor la resursele energetice generează acumulări de pierderi și datorii în întreg domeniul energetic.

Ea a subliniat că negocierile cu autoritățile din Moldova au fost constructive și a fost obținut un progres în determinarea priorităților reformelor.

”Discuțiile, așa cum se așteaptă, vor continua în lunile următoare, ceea ce va oferi timp autorităților din Moldova să-și onoreze un șir de obligații-cheie și pentru elaborarea mai detaliată a propunerilor privind programele pentru 2016”, a spus Hollar.

Премьер Молдовы Валерий Стрелец на встрече с представителями МВФ в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Politică
Moldova va continua dialogul cu FMI în vederea semnării unui nou memorandum

Potrivit ei, autoritățile din Moldova s-au angajat să întreprindă pași hotărâți pentru consolidarea sistemului bancar.

”Ele (autoritățile) și-au confirmat intenția de a retrage licențele și de a lichida aceste trei bănci insolvabile, care se află în administrare specială din noiembrie 2014. Întreruperea infuziei de lichidități în sistem prin intermediul acestor bănci este foarte importantă pentru asigurarea stabilității macroeconomice, care a fost susținută până în prezent prin intermediul unei politici de creditare dure”, a remarcat funcționara.

Potrivit ei, discutarea acțiunilor privind consolidarea sistemului de reglementare, de supraveghere și a mecanismelor de administrare a situațiilor de criză din Moldova va continua.

 

Fluxul de știri
0