Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasador: SUA suspendă mai multe proiecte pentru Moldova din cauza corupției

© SputnikUS State Department
US State Department - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău, James Petit, a precizat că programul Compact, inițiat de corporația ”Chemările mileniului”, a fost oprit.

 

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. SUA  a sistat finanțarea unor proiecte investiționale în Moldova: ”țara s-a înglodat în corupție… nu a obținut progrese în ce privește lichidarea acestui fenomen, ba chiar a căzut și mai jos”, a declarat șeful misiunii diplomatice la Chișinău, James Petit.

El a menţionat că este vorba de programul Compact, inițiat de corporația ”Chemările mileniului”.

Coruptuie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
S-a zis cu corupţia. Candu a creat un grup de lucru

Compact a fost cel mai de amploare program de ajutorare a Moldovei, oferit de SUA. El include proiecte investiționale în domeniul agriculturii și dezvoltării infrastructurii drumurilor. Proiectul ”Tranziţia la o agricultură avansată”, cu un buget de 102 milioane de dolari, prevedea restabilirea a unsprezece sisteme de irigare, care ar fi asigurat procesul de irigare pe 15 mii de hectare de terenuri agricole. Bugetul proiectului ”Restabilirea drumurilor” constituia 133 de milioane de dolari. Anterior, fusese acordat un sprijin financiar de 14 milioane de dolari pentru investiţii în infrastructura post-recoltare și pentru tehnica agricolă.

”Realizarea ulterioară e imposibilă în condițiile actuale, când țara s-a împotmolit în corupție. Moldova nu a obținut progrese în lichidarea acestui fenomen, ba din contra, a căzut și mai jos. Eu sper că guvernul Moldovei va lua în considerare acest fapt, iar noi vom relua finanțarea”, a spus Petit, luând cuvântul la unul din posturile locale de televiziune.

justice, суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Corupţia în Moldova este invincibilă

Șeful diplomației SUA a mai menționat că protestele care au început în Moldova în septembrie și mai continuă încă, sunt reacția societății la criza politică din țară.

Acțiunile de protest au început la Chișinău pe 6 septembrie. Activiștii DA (”Demnitate și Adevăr”) se pronunță pentru lupta cu corupția, pentru reforma sistemului judecătoresc, dar și pentru integrarea europeană. Ei acuză actuala putere de mimarea doar a procesului de integrare și de deservirea intereselor oligarhilor.

Duminică, a avut loc un nou miting al platformei DA, după care protestatarii au pichetat biroul unui cunoscut businessman, vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pe care opoziția îl numeşte ”principalul oligarh al țării”. În Moldova au loc, de asemenea, și proteste ale opoziției de stânga, care au început la 27 septembrie. Susţinătorii acesteia se pronunță pentru consolidarea statalității moldovenești și cooperarea cu Rusia.

Ambele mișcări de protest le-au înaintat autorităților un ultimatum, cerând demisia președintelui, guvernului, dizolvarea Parlamentului și alegerea generale șefului statului în cadrul unui scrutin general. Partidele de stânga și membrii platformei DA au instalat orășele de corturi în centrul Chișinăului, în care se află în permanenţă protestatari.

 

Fluxul de știri
0