Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nivelul de radiaţie în solul contaminat la Chişinău depăşea norma de 1000 de ori

© Sputnik / Мирослав РотарьSubstante radioactive
Substante radioactive - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică a organizat marţi audieri pe marginea securităţii radiologice pe teritoriul Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR), Ionel Balan, a declarat marţi în cadrul audierilor în comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică că Cesiul 137 depistat pe strada Sf. Andrei din capitală în luna septembrie a fost răspândit în sol acum 16 ani. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Substanţa radioactivă din centrul capitalei a ucis câteva persoane

Cesiul 137 a fost descoperit la 19 septembrie de un angajat al ANRANR. Lucrările de evacuare a pământului au început abia pe 21 septembrie.

Bălan a declarat că nivelul de radiaţie depăşea norma de aproape o mie de ori. „Am înţeles că este un caz ieşit din comun. În urma prelevării probei de sol, s-a stabilit că este vorba de o contaminare radioactivă foarte serioasă. În urma investigaţiei, am aflat că astfel de cazuri nu au mai fost în Europa”, a declarat Bălan.  

Жители квартала, где нашли цезий, рассказали о повышенной радиации - Sputnik Moldova
Societate
Centrul de Sănătate Publică nu are rezultate privind cesiul depistat în capitală

Vicedirectorul ANRANR susţine că sursa de răspândire a Cesiului ar putea fi o substanţă folosită acum 16 ani de un locatar din regiune pentru prelucrarea solului sau în urma furtului produs în anul 1998 a Cesiului radioactiv la Bălţi.

„Tot solul contaminat a fost excavat din regiune şi stocat într-un loc autorizat”, a precizat Balan.

În total, au fost excavaţi 120 de metri cubi de sol contaminat. Vicedirectorul ANRANR dă asigurări că ultimele probe arată că nivelul de radiaţie din solul contaminat a scăzut.

„Pericol pentru cetăţeni acum nu există”, a dat asigurări Alexandru Oprea, ofiţerul Departamentului situaţiilor Excepţionale.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 455 de obiective radiologice nucleare, dintre care două autorizate în stânga Nistrului.

Preşedintele comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Veaceslav Untilă, a declarat că membrii comisiei vor lua o decizie pe marginea acestor audieri. „Vom prevedea lucruri concrete. Vom cere de la Guvern să pună în aplicare acţiuni concrete pentru a cunoaşte situaţia la zi”, a spus Untilă.

Potrivit deputatului, peste jumătate de an, comisia va mai organiza o sesiune de audieri pe marginea securităţii radiologice pe teritoriul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0