Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Centrul de Sănătate Publică nu are rezultate privind cesiul depistat în capitală

Abonare
”Acum se mai fac unele lucrări, dar nu există pericol pentru sănătatea populației. Tot solul contaminat a fost evacuat”, a declarat Liviu Mârzenco.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică din capitală nu au în prezent vreun rezultat cu privire la substanţa ceziu-137, care a fost descoperit săptămâna trecută în centrul Chișinăului, a declarat luni la ședința serviciilor municipale, Mihail Palanciuc, vicedirector al instituţiei respective.

”Specialiștii Centrului cercetează situația. Deocamdată nu avem nici un rezultat”, a spus Palanciuc.

В центре Кишинева обнаружена радиоактивная находка - Sputnik Moldova
Societate
Specialiștii continuă să cerceteze locul în care a fost descoperit cesiu

Informația cu privire la descoperirea substanţei primejdioase în centrul Chișinăului, pe strada Sf. Andrei, a apărut pe data de 21 septembrie. Veniţi la faţa locului, salvatorii au efectuat măsurări ale fonului radioactiv.

”Fonul radioactiv acolo era de 7,5 micro-ziverți/oră, ceea ce depășește norma de câteva sute de ori. După descoperirea substanței radioactive, au fost luate o serie de măsuri, inclusiv evacuarea solului contaminat. În total, au fost evacuat solul de pe 21 de metri pătrați. Acum se mai fac unele lucrări, dar nu există pericol pentru populație”, a declarat Liviu Mârzenco, vicedirector al Direcției municipale a Serviciului de Protecție Civilă și Situații Excepționale (SPCSE).

Potrivit lui, e posibil că la Chișinău vor avea loc razii în vederea descoperirii altor posibile surse de radiație.

Cinci locuitori din casele, situate pe strada din centrul capitalei, unde a fost descoperit cesiu-137, au fost diagnosticați cu boli oncologice. Doi dintre ei au decedat, iar trei se află în evidența Institutul Oncologic, au declarat pentru Sputnik vecinii.

Ionel Bălan, vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare şi Radiologice, a declarat anterior pentru Sputnik că elementul chimic radioactiv cesiu-137 a fost descoperit în centrul Chișinăului din întâmplare, de către un colaborator al Agenției care trecea pe alături și avea la el un dozimetru.

Potrivit specialistului, e greu de spus de unde s-a luat acest material radioactiv și cine a fost proprietarul lui. Dacă specialiștii ar găsi containerul în care s-a aflat acest material, atunci, conform numărului de producere, s-ar putea clarifica originea lui.

Cesiul-137 se menține în straturile de suprafață ale solului, cu condiția ca solul să nu fie afânat.

În Moldova nu se produce Cesiu-137, el este produs în reactoarele nucleare, care permit utilizarea combustibilului deja utilizat, de exemplu cel de uraniu. Din el se dobândește cesiu-137, plutoniu, stronțiu-90 și alte substanțe nucleare, care sunt folosite ulterior în diferite ramuri ale industriei și științei.

Legislația Republicii Moldova prevede că persoanele care nu lucrează în acest domeniu, nu pot fie supuse la o doză de radiaţie ce depășește un mili-zivert (1000 de mili-ziverți= 1 micro-zivert).

 

Fluxul de știri
0