Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Substanţa radioactivă din centrul capitalei a ucis câteva persoane

© Sputnik / Мирослав РотарьSubstante radioactive
Substante radioactive - Sputnik Moldova
Abonare
În vecinătatea locului unde a fost descoperit Cesiul, cinci persoane s-au îmbolnăvit de cancer, două au decedat.

CHIŞINĂU, 23 sept – Sputnik. Cinci locuitori de pe strada Sfântul Andrei din capitală, unde a fost descoperită substanţa radioactivă ”Cesiu 137”,  s-au îmbolnăvit de cancer. Două persoane au decedat, iar trei se află în evidenţă la Institutul Oncologic. O femeie care locuia vizavi de locul unde a fost găsit Cesiul a decedat acum câteva luni.

Corespondentul Sputnik Moldova a discutat la faţa locului cu persoanele care locuiesc chiar în vecinătatea terenului unde a fost depistată substanţa radioactivă, iar trei dintre ele au declarat că au fost diagnosticate acum câteva luni cu cancer. 

В центре Кишинева обнаружена радиоактивная находка - Sputnik Moldova
Societate
Specialiștii continuă să cerceteze locul în care a fost descoperit cesiu

„Am fost operat vara aceasta la Spitalul Oncologic, acum trec un curs de chimioterapie. În curea unde eu locuiesc un alt bărbat a fost diagnosticat recent cu cancer. Şi vecina de alături se află la evidenţă la Institutul Oncologic. Vecina de peste drum şi cea din dreapta mea au murit ambele din cauza cancerului”, ne-a declarat un locatar de pe strada Sfântul Andrei, un bărbat de 60 de ani.

„Acum două luni am fost diagnosticat cu cancer. Nu ştiu de la ce. Poate fi de la această substanţă sau poate din alte cauze. Cu trei – patru luni în urmă a murit şi vecina de peste drum”, ne-a declarat un alt bărbat.

„Statul trebuia să aibă grijă. Imediat ce a fost găsită această substanţă trebuia să ne supună unor analize, să ne evacueze temporar de aici. Dar nu se întâmplă nimic din toate acestea”, a continuat bărbatul.

Femeia, în curtea căreia specialiştii au depistat Cesiul, ne-a declarat că de mai mult timp suferă din cauza durerilor de cap. „Am ameţeli, dureri de cap, greţuri. Mi-i frică de viitorul şi sănătatea copiilor mei”, ne-a spus aceasta.

Persoanele care au discutat cu reporterul Sputnik au declarat că vor ataca în judecată Primăria capitalei, pentru indiferenţa faţă de starea mediului înconjurător şi faţă de sănătatea chişinăuienilor.

„Voi lua certificatul de la spital şi voi ataca în judecată Primăria capitalei. De ce până acum nu s-a depistat această substanţă? De ce nu se duce evidenţă. Cine ştie de când avem această radiaţie în centrul Chişinăului. Este periculos pentru toţi, nu doar pentru noi”, a declarat bărbatul.

Potrivit lui, locuitorii de pe strada Sfântul Andrei, care se află în vecinătatea locului contaminat cu Cesiu, au fost îndemnaţi să prezinte analize la medic pentru a stabili gradul de iradiere a organismului.

Chişinăuienii care locuiesc pe această stradă se arată îngrijoraţi pentru sănătatea copiilor şi nepoţilor lor. 

„Ne este frică să trăim în acest mediu contaminat cu radiaţie, dar nu avem unde să ne ducem. Suntem îngrijoraţi de sănătatea copiilor şi nepoţilor noştri care locuiesc cu noi”, au declarat oamenii.

În dimineaţa zilei de miercuri, specialiştii au făcut măsurările nivelului de radiaţie. Acesta a variat între 310 şi 200 de microsievert (unitate de măsură, folosită în măsurarea diferitelor doze echivalente de radiaţii absorbite), norma fiind de 25 microsievert.

În continuare în zona respectivă se mai găsesc porţiuni de sol contaminat. Informaţia a fost oferită pentru Sputnik de purtătorul de cuvânt al Departamentului Situaţiilor Excepţionale (DSE), Diana Ţurcan.

„Zilnic, în această zonă se lucrează pentru decopertarea solului contaminat. Astăzi a avut loc o şedinţă comună a reprezentanţilor DSE, de la medicina preventivă şi Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţii Nucleare ţi Radiologice, unde s-a decis că trebuie să se mai lucreze în teren”, a declarat ofiţerul de presă al DSE.

Cesiul metalic este foarte reactiv și foarte piroforic. Din cauza reactivității sale ridicate, este clasificat ca fiind un material periculos. 

 

Fluxul de știri
0