Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protestele Platformei DA s-au dezumflat

© © Sergiu PraporşcicSergiu Praporşcic
Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Abonare
Protestele desfăşurate de Platforma DA au eşuat. Acest lucru este evident chiar dacă liderii protestatarilor au mai adunat câteva mii de oameni la mitingul din 4 octombrie, din centrul Capitalei.

Dar, atenţie!, numărul lor este mult, mult mai mic decât al celor veniţi la primul miting desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în data de 6 septembrie. Timp de o lună, acţiunea s-a răsuflat, s-a dezumflat şi de acum înainte se va afla într-o continuă diminuare.

De ce protestele Platformei DA au eşuat, deşi nemulţumirea oamenilor faţă de autorităţi este atât de mare, la fel cum mare este, dar atât de mare de se ridică până la cer, şi impertinenţa guvernanţilor? Fără a pretinde de a da un răspuns exhaustiv, vom încerca să punctăm câteva aspecte care ni se par esenţiale.

Protest la CNA - Sputnik Moldova
Politică
Platforma DA va decide la 4 octombrie dacă mai continuă protestele

În primul rând, cei din scena PMAN nu au avut un răspuns convingător la acuzaţia că protestele sunt ghidate din umbră de oamenii de afaceri Ţopa. Dar dacă este aşa, ce ros mai are să dai jos un regim oligarhic ca în locul lui să vină altul, care ar putea să fie mai rapace decât actualul?
O altă cauză a eşecului protestelor este lipsa de continuitate în acţiunile acestora. Protestatarii cer demisia guvernanţilor şi alegeri parlamentare anticipate. Să admitem că puterea satisface această revendicare a lor. Ce urmează? Nimic, pentru că Platforma DA nu poate să participe la alegeri pentru a realiza ceea ce şi-a propus. Alta este situaţia protestatarilor din faţa Legislativului, care sunt conduşi de doi lideri de partid, Renato Usatâi şi Igor Dodon, care sunt gata să participe la un scrutin anticipat în orice moment şi să preia puterea în stat pe cale legală.

Apropo, despre lideri. Protestatarii din faţa Guvernului nu au lideri. Cei care urca pe scena instalată în PMAN sunt nişte persoane întâmplătoare, care printr-un accident s-au trezit cocoţate pe creasta valului protestatar. Unii dintre ei sunt personaje de-a dreptul caricaturale, numai bune de pus într-o piesă de-a lui Caragiale. În plus, aceştia s-au manifestat ca nişte sectari, au monopolizat scena fără a le permite şi altora să vorbească în speranţa că regimul va cădea şi atunci ei vor fi singurii profitori. Şi iarăşi aici se impune o paralelă cu protestele organizate de Partidul Socialiştilor şi „Partidul Nostru”. Acolo sunt doi lideri, Usatâi şi Dodon. E adevărat de două ori mai mult decât este necesar, dar oricum mult mai puţin decât duzina de lideraşi de la Platforma DA. Părerea noastră este că, prin participarea în comun la proteste a Partidului Socialiştilor şi a Partidului Nostru, Usatâi va prelua tot electoratul lui Dodon, mai ales că liderul socialiştilor este total lipsit de credibilitate atunci când manifestă împotriva regimului oligarhic de la Chişinău, la instalarea căruia el a contribuit în mod direct şi criminal, votând în 2012 pentru instalarea lui Nicolae Timofti în fotoliul prezidenţial. Nu poţi să protestezi împotriva uzurpării puterii în stat atunci când tu însuşi ai uzurpat-o. Dar asta e o altă temă de dezbateri.

Усатый и Додон на митинге - Sputnik Moldova
Politică
Dodon şi Usatîi spun că le mai acordă o şansă guvernanţilor

Încă o chestiune care a dus la erodarea acţiunii Platformei DA este faptul că liderii acesteia au îmbrăţişat o opţiune geopolitică, cea proamericană, prooccidentală, pe care ei încearcă să o prezinte cumva mai voalat numind-o proeuropeană, cuvântul proeuropean ajungând să fie un fel de eufemism. Mult mai înţelept a procedat Renato Usatâi care a spus că el nu este nici proamerican, nici prooccidental, şi nici prorus, ci promoldovean. Astfel, toţi cei care nu îmbrăţişează opţiunea geopolitică prooccidentală şi care sunt majoritari în Republica Moldova au migrat în tabăra lui Usatâi şi Dodon.

O altă chestiune nu mai puţin importantă este că după o lună de proteste nonstop, liderii Platformei DA nu au reuşit să-i determine pe guvernanţi să satisfacă cel puţin o revendicare de-a lor, măcar una minoră. Regimul oligarhic nu-i ia în serios pe aceştia, guvernanţii nici măcar nu discută cu ei.

Admitem că sunt şi alte cauze care au dus la eşecul acţiunilor Platformei DA. Acum rămâne să vedem cum vor gestiona situaţia, dacă îşi vor rata şi ei şansa sau nu, liderii protestelor din faţa Parlamentului, Renato Usatâi şi Igor Dodon. De fapt, nu e vorba doar de şansa celor doi, ci de şansa acestui popor, pe care, din păcate, liderii Platformei DA nu au ştiut să o servească.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0