Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chirtoacă i-a acţionat în judecată pe protestatarii din faţa Parlamentului

© Sputnik / Евгений ПанасенкоPrimăria Municipiului Chişinău
Primăria Municipiului Chişinău - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Capitalei îi laudă pe protestatarii din faţa Guvernului, întruniţi la apelul Platformei „DA”, şi îi acţionează în judecată pe cei din faţa Legislativului care au ieşit în stradă la chemarea lui Usatîi şi Dodon.

CHIŞINĂU, 3 oct — Sputnik. Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a anunţat pe pagina sa de pe o reţea de socializare că i-a acţionat în judecată pe organizatorii protestelor din faţa Parlamentului, care în noaptea de vineri spre sâmbătă au blocat circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, instalând corturi. Chitoacă spune că în consecinţă pe principala arteră a oraşului nu mai poate circula transportul public, în special troleibuzele.

Протестующие обустраивают быт у парламента и Минсельхоза - Sputnik Moldova
Politică
Protestatarii din preajma Parlamentului au blocat bulevardul Ştefan cel Mare

„Cu siguranţă, prin periclitarea circulaţiei transportului public este încălcată ordinea publică, precum şi dreptul locuitorilor Chişinăului de a se deplasa liber prin oraş”, scrie primarul. Iar asta contravine Legii privind întrunirile, care prin articolul 8, aliniatul 1, litera C stipulează că „sunt interzise întrunirile prin care se urmăreşte […] încălcarea ordinii publice sau […] a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane”. Totodată primarul citează şi articolul 9, aliniatu1 al aceleaşi legi care prevede că „Pentru desfăşurarea întrunirilor […] organizatorul ia măsurile necesare pentru a nu crea inconveniente disproporţionate participanţilor sau trecătorilor”.

În postarea sa pe internet, primarul general face o comparaţie între protestatarii instalaţi în faţa Guvernului, la apelul Platformei „DA”, şi cei din faţa Parlamentului, care protestează la îndemnul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, şi a preşedintelui PSRM, Igor Dodon. „Acest protest nu este o revoltă populară, spre deosebire de mitingurile care au avut loc în PMAN, organizate de platforma „DA”, susţine Chirtoacă. „Miile de oameni veniţi la proteste în PMAN sunt oameni conştienţi, care vor o viaţă mai bună şi continuarea până la capăt a integrării europene, ca fiind singura soluţie pentru viitorul Republicii Moldova”, scrie primarul despre participanţii la protestul organizat de Platforma DA.

Despre protestul din faţa Parlamentului, Chirtoacă spune că acesta ar fi organizat de Moscova, iar cel care participă la el ar fi „trădători de neam şi ţară”.

Fluxul de știri
0