Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Patrimoniul cultural al Moldovei, o bogăţie nevalorificată

© Sputnik / Мирослав РотарьLiliana Condraticova, doctor în studiul artelor, conferenţiar cercetător, secretar ştiinţific al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM
Liliana Condraticova, doctor în studiul artelor, conferenţiar cercetător, secretar ştiinţific al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM - Sputnik Moldova
Abonare
Este nevoie ca organele administraţiei publice locale şi centrale, inclusiv Ministerul Culturii, dar şi alte instituţii şi organizaţii, să manifeste un interes constant pentru promovarea imaginea ţării prin intermediul monumentelor de cultură ale Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. În Republica Moldova există multe monumente istorice, cu care ne-am putea mândri şi care ar aduce un mare plus de imagine ţării dacă ar fi conservate, restaurate în mod corespunzător şi valorificate. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate pentru Sputnik de către Liliana Condraticova, doctor în studiul artelor, conferenţiar cercetător, secretar ştiinţific al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM.

Monumentele istorice, importante pentru turism.

Conac, restaurare, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Simpozion dedicat salvării şi valorificării patrimoniului cultural, la Chişinău

Lilia Condraticova a subliniat faptul că în ţara noastră ar putea fi dezvoltată o reţea de monumente, iar unele instituţii şi organizaţii de profil, cum sunt agenţiile de turism, ar fi foarte interesate de aceste monumente.

„Dar pentru asta este nevoie de o infrastructură corespunzătoare. Mai este nevoie ca organele administraţiei publice locale şi centrale, inclusiv Ministerul Culturii, dar şi alte instituţii şi organizaţii vizate, să manifeste un interes special pentru promovarea imaginea ţării anume prin prestanţa acestor monumente”, a subliniat Condraticova.

Interlocutoarea s-a referit la exemplul conacelor boiereşti ale familiilor poloneze din nordul Moldovei, care ar putea să devină extraordinare puncte de atracţie pentru turiştii străini, dar şi pentru cetăţenii moldoveni. Însă acum aceste conace se află într-o situaţie dezastruoasă de degradare, în timp ce ar fi trebuit să fie transformate în branduri.

Să facem diferenţa între restaurarea monumentelor şi montarea de termopane

деньги - Sputnik Moldova
Expert-Grup: ponderea finanţării culturii din buget, în scădere

Liliana Condraticova a ţinut să sublinieze faptul că „restaurarea monumentelor nu trebuie să fie confundată cu efectuarea unor lucrări de construcţie sau cu instalarea geamurilor termopan. Uneori, este mai bine ca o anumită clădire să nu fie restaurată în grabă, să aşteptăm să vină restauratori adevăraţi, decât să se facă o pretinsă restaurare într-un hal fără de hal”.

În opinia dânsei, la capitolul păstrarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural, istoric şi arhitectural, Republica Moldova mai are încă foarte mult de lucrat. În acest domeniu trebuie să mai fie luate multe decizii importante, iar acestea trebuie să fie puse în practică.

S-au făcut unii paşi, dar mai avem mult de lucrat

„Totuşi, au fost aprobate un set de legi şi alte acte normative în ultimii ani, care deja nu permit, de exemplu, efectuarea săpăturilor arheologice ilicite sau scoaterea din ţară a unor piese de valoare. Se lucrează în acest domeniu, dar încă mai avem multe de făcut. De aceea a apărut şi ideea de racordare a reglementărilor noastre interne la practicile europene în domeniu, care sunt foarte avansate”, a conchis Liliana Condraticova.

Fluxul de știri
0