Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert-Grup: ponderea finanţării culturii din buget, în scădere

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un studiu publicat de Expert-Grup se arată că în 2015 Guvernul a alocat mai mulţi bani pentru cutură. Însă ponderea acestor mijloace raportată la bugetul public este în scădere faţă de anul precedent.

CHIŞINĂU, 1 iunie – Sputnik Moldova. În 2015 Guvernul a vărsat în conturile Ministerului Culturii peste 352 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 19 la sută faţă de anul precedent, se arată într-un studiu publicat luni de Expert-Grup.

Pe de altă parte autorii studiului subliniază că ponderea cheltuielilor din buget pentru cultură este în scădere: de la 1% anul trecut la 0.8% în 2015. „Pe lângă creşterea bugetului Ministerului Culturii s-a mărit şi numărul preconizat de turnee şi spectacole prezentate”, menţionează experţii, precizând că este vorba despre 2475 de evenimente planificate pentru anul curent. De asemenea în acest an este mai mare şi numărul preconizat de spectatori ce urmează să fie primiţi de instituţiile teatral-concertistice – 557 mii.

La capitolul puncte forte autorii studiului au menţionat şi creşterea considerabilă a mijloacelor financiare pentru protejarea patrimoniului cultural naţional şi aportul semnificativ al Guvernului României la unele lucrări de restaurare.

Printre problemele prioritare din domeniu experţii au remarcat managementul ineficient al instituţiilor teatral-concertistice, a căror „infrastructură „greoaie” produce  multe cheltuieli”. Potrivit lor, lipseşte şi mecanismul eficient de finanţare, care să genereze concurenţă. De asemenea, deşi salvgardarea patrimoniului cultural este una din priorităţile de dezvoltare ale Ministrului Culturii, acesta nu este în stare să dezvolte parteneriate publice-private pentru asigurarea funcţionalităţii edificiilor culturale, se mai arată în studiul publicat de Expert-Grup.

Fluxul de știri
0