CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Membrii clubului de dezbateri Sputnik, Asociația iubitorilor de animale și reprezentanții societății civile din Chișinău au adresat venit la redacţiei agenţiei cu o scrisoare, în care atenţionau asupra cruzimii manifestate faţă de animale. Această chestiune i-a determinat să se adreseze în instanțele oficiale, inclusiv unor ministere.
Peste o lună, la 1 octombrie, am primit un răspuns de la Ministerul Mediului.
Solicitanţilor li se răspunde, între altele, că ”conform art., 14, alin(2), lit. S1 al Legii nr. 436 din 28. 12 2006 privind administrația publică locală, aprobarea regulilor de întreținere a câinilor, a pisicilor și a altor animale domestice, este de competența consiliilor locale”. Instituţia ne mai informează că ”potrivit p.3.3, alin. 3 al Programului național de profilaxie și combatere a rabiei, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.494 din 06.04 1998, primăriile organizează brigăzi (echipe) pentru prinderea câinilor și pisicilor vagabonde, precum și puncte-izolatoare pentru primirea lor de la populație, pentru eutanasia lor, jupuirea și conservarea pieilor, cu predarea lor ulterioară la întreprinderile de prelucrare respective, pentru utilizarea cadavrelor”.
Menţionăm că membri ai clubului Sputnik — reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, membri ai Asociației republicane a iubitorilor de animale — au abordat problema şi au discutat-o fără a se referi la animalele bolnave. Aceasta este sarcina Stației Epidemiologice.
A fost vorba, așa cum s-a menţionat şi în scrisoarea adresată Guvernului, despre animalele sănătoase, dar abandonate, care au devenit victime ale stăpânilor iresponsabili, ale cetățenilor care pleacă peste hotare sau pur şi simplu a unor oameni indiferenți. Membrii clubului și partenerii acestuia au abordat problema în contextul valorilor internaționale, pe care noi le numim europene. În toată lumea, pentru aceste animale sunt construite hoteluri, aziluri, ele beneficiază de hrană şi ajutor veterinar. Pe când la noi unii funcționari de rang înalt ne sfătuiesc să le nimicim.
Asociația Iubitorilor de animale s-a adresat în repetate rânduri primăriei. Acolo au găsit următoarea ieșire din situație – ”lichidarea lor în mod uman” cu otravă, fără a se gândi la copiii în mâinile cărora pot nimeri aceste substanțe! După care modul de lichidare a animalelor a devenit mai ”inofensiv” – să fie împușcate şi gata.
Unde ar putea să se mai adreseze iubitorii de animale? Poate în instanța de la Strasbourg? În Europa, pentru tratarea cu cruzime a animalelor vinovaţii răspund în fața instanţei de judecată – pentru asta se dau ani grei de pușcărie. La noi, cei preocupaţi de ocrotirea animalelor au înțeles că pot conta doar pe forţele proprii.