Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția președintelui "Alga” la apelul lui Duca de a vâna câini vagabonzi

© SputnikПредседатель общественной организации по защите животных "Alga" Валентина Дудник
Председатель общественной организации по защите животных Alga Валентина Дудник - Sputnik Moldova
Abonare
Valentina Dudnic, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Alga”, a calificat spusele președintelui AȘM, Gheorghe Duca, drept un îndemn direct de a ucide animalele.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Președintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Alga”, Valentina Dudnik,  califică propunerea lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), de a premia vânătorii care împușcă un număr cât mai mare de câinii vagabonzi drept un îndemn la masacru.

În timpul examinării în cadrul ședinței Guvernului a proiectului de lege cu privire la aprobarea termenelor sezonului de vânătoare 2015 – 2016, președintele AȘM a declarat că vulpile sălbatice și câinii vagabonzi s-au înmulțit atât de mult încât au depășit de 7 – 8 norma, fapt ce duce la scăderea populației a mai multor specii de animale în țară. În context, el a propus Asociației Vânătorilor și Pescarilor să acorde premii celor care vor împușca cel mai mare număr de vulpi și câini fără stăpân.

„Este ceva îngrozitor. Ei primesc sume mari și granturi pentru procurarea vaccinelor. Să fie buni și să vaccineze câinii. Așa se integrează ei în Europa? De ar fi auzit europenii aceste declarații ale demnitarilor noștri. Nu este exclus să ne ducem la AȘM și să cerem audiență la domnul Duca. Propunerea acestuia este de fapt un îndemn de a omorî animalele. Și nu este primul de acest fel. Este revoltător că propunerea vine nu de la un oarecine, ci de la președintele AȘM. Oare parlamentarii vor accepta asemenea lucru?”, s-a indignat Valentina Duca în timpul discuției cu jurnalistul de la "Sputnik”.

Potrivit acesteia, cea mai umană metodă de a reduce numărul animalelor fără stăpân este sterilizarea lor.

„Cu banii care sosesc  în formă de granturi trebuie procurate vaccinuri pentru sterilizarea animalelor. Pentru că, atunci când oamenii aud de „rabie” sau de altceva în acest gen, ei, fiind sub acțiunea alcoolului, încep să pună mâna pe furcă și să ucidă animalele”, a constatat Dudnic.

Ea  a adăugat că la ora actuală sterilizarea acestor animale se face din contul persoanelor particulare și al organizațiilor neguvernamentale.

Fluxul de știri
0