Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

AIE3 solicită avizul CC asupra modificării Constituţiei prin plebiscit

© SputnikParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Cele trei partide care au creat joi AIE – 3, PLDM, PD şi PL, au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită organizarea unui referendum constituţional.

CHIŞINĂU, 23 iul – Sputnik. Deputatul PD, Sergiu Sârbu, a declarat pentru Sputnik Moldova că Alianţa pentru Integrare Europeană – 3 solicită Curţii Constituţionale avizul asupra proiectului de modificare a Legii Supreme prin referendum. 

Cele trei partide care au creat joi AIE – 3, PLDM, PD şi PL, au semnat o adresare către Curtea Constituţională prin care solicită organizarea unui referendum constituţional.

Sârbu a precizat pentru Sputnik că iniţiativa legislativă propune un nou mecanism de alegere a preşedintelui ţării. Potrivit acestuia, şeful statului va fi ales în Parlament din trei încercări, cu 61, 57 şi 51 de voturi. 

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La toamnă, în RM va fi organizat un referendum constituţional

Referendumul constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării nu se poate desfăşura în toamna anului curent. Potrivit unui aviz al Curţii Constituţionale din septembrie anul trecut, o lege cu privire la modificarea Constituţiei poate fi adoptată după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei respective.

Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.


Fluxul de știri
0