Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov și Kerry admit coaliții: oare Siria va apropia Rusia și SUA

© Sputnik / Эдуард Песов / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Джон Керри.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Джон Керри. - Sputnik Moldova
Abonare
La întrevederea care a avut loc în marja Sesiunii a 70-a a Adunării Generale ONU, șefii departamentelor de politică externă a celor două țări au discutat despre situația din Orientul Mijlociu, din Ucraina și despre cooperarea în cadrul Națiunilor Unite.

CHIŞINĂU, 28 sept – Sputnik. Întâlnirea dintre ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov și Secretarul de Stat al SUA, John Kerry a constituit unul dintre cele mai importante evenimente care au avut loc duminică, în marja celei de-a 70-a Sesiuni a Adunării Generale ONU, care se desfășoară la New York.

Miza acestor negocieri a fost una considerabilă, întrucât șefii instituțiilor de politică externă şi-au propus nu doar să găsească un numitor comun în privinţa principalelor crize internaționale, dar și să pregătească terenul pentru discuția dintre președinții Rusiei și SUA care se întâlnesc luni.

Se pare că Lavrov și Kerry au reușit acest lucru. Cel puțin în ceea ce privește dialogul privind Siria.

Президент РФ В.Путин. Архивное фото - Sputnik Moldova
Politică
WSJ: cu luarea sa de cuvânt la ONU, Putin iese în prim-planul politicii globale

Coalițiile din toate țările trebuie să-şi coordoneze acțiunile

Tema Siriei nu a fost aleasă întâmplător drept subiect principal la întrevederea șefilor instituțiilor de politică externă și a liderilor celor două țări. Pe fundalul disensiunilor existente în alte chestiuni, aceasta nu are cum să dea greş. Mai mult decât atât, am putea spune că poziția Rusiei ar putea fi prioritară.

În ultimii ani, țările Occidentului și aliații lor din regiunea Orientului Mijlociu afirmau mereu că principalul element necesar în reglementarea siriană este demisia lui Bashar al-Assad, iar celelalte ar putea fi realizate mai apoi. Moscova consideră însă că acest subiect ar trebui lăsat la o parte, pentru a fi rezolvat de înșiși sirienii, iar apelul către comunitatea internațională era să se concentreze pe lupta cu terorismul. Se pare că Rusia a fost auzită, în sfârșit. Unul după altul, liderii din Occident au început să opineze, în ajunul și în timpul lucrărilor Adunării generale ONU, că Assad este, desigur, o figură controversată, dar că ar putea fi parte a procesului de reglementare a crizei, deoarece cu el se poate discuta. Încă acum câteva luni, astfel de declaraţii erau greu de imaginat, din partea prim-ministrului Marii Britanii de exemplu, iar astăzi acest lucru este o realitate.

Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Secretarul general NATO: Este nevoie de coordonare cu Rusia în privința Siriei

Se pare că și inițiativa rusească privind crearea unui front larg în lupta cu terorismul și gruparea extremistă „Statul Islamic” a fost auzită de actorii internaționali. Totodată, cu o zi înainte de întrevedere s-a anunțat că  Rusia, Siria, Irakul și Iranul au luat decizia de a crea un centru informațional comun în lupta cu SI.

E greu de spus cât de mult a influențat aceasta hotărâre poziția Washingtonului, însă deja duminică Kerry a repetat, practic, cuvânt cu cuvânt poziția Rusiei.

„Toate eforturile trebuie să fie coordonate”, a spus Secretarul de Stat al SUA, recunoscând că acest lucru nu se întâmplă deocamdată.

Fluxul de știri
0