Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reforma descentralizării este pe linie moartă

© Sputnik / Шахвердиев / Accesați arhiva multimediaЖилой район города Кишинева
Жилой район города Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
CALM avertizează despre tărăgănarea și blocaje serioase în implementarea reformei finanţelor publice locale.

CHIŞINĂU, 26 sept – Sputnik. Reforma administraţiei publice locale (APL) riscă să fie compromisă definitiv dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru fortificarea bazei bugetar-fiscale a primăriilor. Este declarația făcută de membrii Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), în cadrul unei ședințe organizată de Comisia parlamentară pentru administrație publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice. Aceștia îndeamnă autoritățile centrale să renunțe la tonul declarativ și să întreprindă acțiuni concrete pentru redresarea situației, care scapă deja de sub control. 

Moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
RM ar putea fi divizată în 111 sau 289 de municipalităţi

Potrivit reprezentanţilor CALM, structurile abilitate sunt în mare întârziere în ceea ce privește adoptarea unor decizii importante, solicitate ani în șir de APL.

Membrii CALM au avertizat despre riscul blocării iminente a reformei finanțelor publice locale, în situația în care nu se vor lua măsuri urgente și prompte. 

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a menționat că Strategia descentralizării și Planul de acțiuni, expiră în anul 2015, iar cea mai mare parte a acțiunilor prevăzut rămân neimplementate. Totodată, se constată o lipsă totală a voinței și interesului din partea guvernării de a avansa pe domeniul descentralizării administrative și consolidării autonomiei locale. În acest sens, lipsește un dialog instituțional și corespunzător între guvernarea centrală și cea locală, iar în rezultat, se atestă tot mai multe cazuri de adoptare a unor acte neconstituționale și contrare legislației din domeniul APL, propunerile autorităților locale fiind desconsiderate și ignorate. 

Iurie Ciocan Юрие Чокан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iurie Ciocan: în lege trebuie să fie stipulate criterii clare de numire a datei alegerilor locale

Totodată, în pofida promisiunilor și contrar  legii, reprezentanții APL nu se regăsesc în componența unor structuri nou create care monitorizează mersul reformei APL. 

În cadrul ședinței, primarii au solicitat din partea instituțiilor de resort să nu tărăgăneze procesul de reforme și să treacă la acțiuni concrete. Primarii cer deblocarea procesului de evaluare a tuturor imobilelor din localitățile rurale și o dată la trei ani, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Edilii au menționat că fără atingerea acestui obiectiv, fără stabilirea unui preţ real şi colectarea corectă a impozitelor, bugetele locale vor ajunge la sapă de lemn. Primarii bat alarma și spun că valoarea cadastrală a imobilelor a fost stabilită acum 10 ani, iar din această cauză bugetele locale ratează, anual, zeci de mii de lei.

O altă propunere lansată de primari ține de stabilirea unei noi metodologii de colectare a impozitului pe venit. Edilii consideră că acest capitol este unul extrem de centralizat și, deocamdată, un instrument ineficient pentru consolidarea bugetelor locale. „Veniturile de la persoanele fizice trebuie să fie colectat la locul de domiciliu a persoanelor fizice şi argumentul principal este că persoanele locuiesc acolo, în localităţile unde domiciliază şi respectiv ei beneficiază de servicii”, a declarat directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Primarii au mai cerut  ca o parte din banii colectaţi din taxa de drum să rămână în bugetele localităţilor, pentru dezvoltarea infrastructurii. Congresul Autorităţilor Locale din Moldova) a solicitat formarea unui grup de lucru, care să examineze în regim de urgență propunerile şi solicitările aleşilor locali. Ministerul Finanţelor a anunţat că este gata să le examineze, dar nu a indicat termenele în care va fi realizat acest lucru.


Fluxul de știri
0