Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

RM ar putea fi divizată în 111 sau 289 de municipalităţi

© Sputnik / Rodion ProcaMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Proiectul reformei administrativ-teritoriale care se află în Parlament prevede două variante de împărţire teritorială a RM.

CHIŞINĂU, 29 mai – Sputnik Moldova. Proiectul reformei administrativ-teritoriale care se află în Parlament prevede două variante de împărţire a teritoriului RM, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, vicepreşedintele comisiei parlamentare pentru administraţie publică, dezvoltare regională şi schimbări climatice, Iurie Ţap. 

„Avem două variante: un nivel cu 111 unităţi teritorial administrative care se vor numi municipalităţi, fiecare cu o populaţie medie sub 10 mii. A doua variantă: trei regiuni şi 289 de municipalităţi. Astfel, vor fi create posibilităţi de acumulare a unui buget care să asigure dezvoltarea regiunii şi prestarea bună a serviciilor”, a declarat deputatul.

Vicepreşedintele comisiei parlamentare a precizat pentru Sputnik Moldova că, în cazul primei variante a reformei administrativ-teritoriale, cheltuielile pentru aparatul administrativ se vor reduce cu 2/3, iar în a doua variantă – cu 50 la sută.

Deputatul a declarat că dacă RM va fi eligibilă, adică vom avea regiuni de dezvoltare bine puse la punct, vom fi finanţaţi de UE cu 1 miliard de euro, dacă nu  - vom primi 170 de milioane de euro.

„Această reformă este bine gândită. Odată ce sistemul va fi pus la punct, va produce dezvoltare. Avem 84 de unităţi administrativ-teritoriale care nu prestează servicii. Satele se depopulează în continuare. Nu sunt atractive, nu sunt locuri de muncă”, a declarat parlamentarul.

Proiectul reformei administrativ-teritoriale urmează să fie dezbătut şi votat în Parlament.   


Fluxul de știri
0