Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fermieri din Moldova: sectorul de producere a merelor ar putea intra în colaps

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЯблоки
Яблоки - Sputnik Moldova
Abonare
Fermierii din Moldova se simt strânşi în menghină şi declară că se află în pragul falimentului.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Fermierii din Moldova se tem că situația din anul trecut ar putea să se repete, iar sectorul de producere a merelor ar putea ajunge în pragul colapsului. Anul acesta a fost foarte complicat pentru producătorii agricoli. Seceta severă, devalorizarea monedei naționale, care a dus la scumpirea materialelor necesare activităţilor agricole, majorarea procentului de creditare, stoparea subvenționării – toți acești factori i-au strâns ca într-o menghină pe agricultori. Totodată, piețele de desfacere a produselor moldovenești lasă mult de dorit.

Anatol Arapu, ministrul Finanţelor al RM - Sputnik Moldova
Arapu a explicat în ce condiţii vor primi subvenţii agricultorii

Zilele acestea, specialiștii Rosselihoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk au returnat în Moldova 19 tone de mere. Experții de la departamentul fito-sanitar rus au explicat motivul acestei decizii prin faptul că merele erau infectarea cu molia fructelor (Grapholitha molesta Busck). Fermierii moldoveni ai menţionat că este un fapt regretabil, deoarece pentru export sunt alese exclusiv fructe de cea mai bună calitate.

”Noi nu ne-am dori repetarea situației din anul trecut când, pur și simplu, nu am știut ce să facem cu recolta adunată. Moldova este o țară agrară și trebuie să avem relații de bună vecinătate cu toate țările apropiate de noi – și cu cele din  CSI, și cu  cele din UE. Dar din cauza politicii necugetate a autorităților moldovenești, ne temem să nu ajungem iarăşi în impas. Dacă pomicultorii nu-și vor vinde recolta nici în acest an, sectorul agricol va primi o lovitură greu de suportat”, a declarat pentru Sputnik Natalia Ianciuc, fermier din satul Unguri, raionul Ocnița.

Potrivit ei, producţia agricolă din Moldova ar trebui să fie prezentă în primul rând pe piețele din țările CSI.

Уборка зерновых в Белоруссии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Agricultorii moldoveni au anunțat începutul unor proteste de amploare

”Pomicultorii din nordul republicii nu au expediat nici un kilogram de mere în Europa. Trebuie să recunoaștem că Moldova nu este gata  deocamdată să exporte în Uniunea Europeană. Pentru a corespunde standardelor UE, ar trebui să înlocuim integral livezile existente. Dar pentru asta e nevoie de timp și mijloace. Foarte puțini își pot permite acest lucru. Şi nu este vorba atât de standardele europene, cărora încă mult timp nu le vom putea corespunde. Europa însăşi nu ne va permite să pătrundem pe pieţele sale, deoarece şi acolo există un exces de fructe”, consideră interlocutoarea.

Ea a subliniat că Polonia, Serbia și alte țări din UE luptă pentru piețele de desfacere.”Europa nu poate mânca atâtea mere câte se produc aici, fără a mai lua în calcul Moldova. În condițiile create, anume piața rusă ar putea fi colacul de salvare pentru mulţi producători agricoli din Moldova, în special pentru cei de fructe. Ne bucură faptul că Rusia își deschide treptat piețele pentru producătorii agricoli din Moldova. Evident, am dori ca FR să permită importul pentru un număr mai mare de companii. Autoritățile din Moldova trebuie să se înțeleagă cumva cu colegii din Rusia, deoarece ea este partenerul nostru tradițional, la fel ca Belarus, și Kazahstan”, a conchis Ianciuc.

 

Fluxul de știri
0