Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii moldoveni au anunțat începutul unor proteste de amploare

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых в Белоруссии
Уборка зерновых в Белоруссии - Sputnik Moldova
Abonare
Fermierii consideră că autoritățile nu au întreprins nimic pentru a-i susține pe producătorii agricoli autohtoni.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Organizațiile de fermieri intenționează să reia protestele în masă, dată fiind situația catastrofală din sectorul agrar al republicii și lipsa unor acțiuni palpabile de susținere din partea statului a producătorilor agricoli, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Unii agricultori să-şi ia grija de la compensarea pierderilor din 2014

„Facem apel către toți fermierii moldoveni să iasă pe 6 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale la acțiunile de protest împotriva politicii agrare promovate de autorități. La mijlocul lunii septembrie, va mai avea loc o ședință a organizațiilor de fermieri din republică în cadrul căreia va fi elaborat un plan de acțiuni în vederea organizării acțiunilor de protest pentru următoarele două luni, adică până la Ziua agricultorului care este sărbătorită în Moldova în ultima duminică a lunii noiembrie (n. red. — 29 noiembrie)”, a adăugat Slusari.

Reprezentanții organizațiilor de fermieri menționează că acest an s-a dovedit a fi extrem de complicat pentru agricultorii moldoveni. „Din cauza devalorizării valutei naționale, în primăvara anului curent toate materialele necesare pentru procesul agricol s-au scumpit cu aproximativ 30 – 40 la sută. Ca urmare a politicii monetare de austeritate a Băncii Naționale a Moldovei, în special din cauza majorării substanțiale a taxelor pentru refinanțare și a normelor de rezervare pentru băncile comerciale, creditele s-au scumpit considerabil, ceea ce a dus la reducerea creditării agricultorilor”, a subliniat reprezentantul UniAgroProtect.

Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Agricultorii rămân fără legile aşteptate

Potrivit acestuia, în anul curent fermierii au fost afectați şi de secetă. Condițiile meteo nefavorabile au prejudiciat semănăturile de primăvară și plantațiile de pomi fructiferi. Din lipsa ploilor, recolta la aceste culturi s-a redus cu aproape 60% față de anul precedent. Pe parcursul acestui an, autoritățile nu au întreprins nimic pentru a-i susține pe producătorii agricoli autohtoni. Ba mai mult, fondul de subvenționare s-a redus cu 180 de milioane de lei. Până acum încă nu au fost achitate datoriile ce țin de subvențiile și compensațiile pe anul 2014. Deputații nu au votat în lectură finală așa-zisul pachet agricol, iar guvernul nu a examinat până în prezent proiectele de lege incluse în acest pachet.

Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor  din republică, susține că pe parcursul unei perioade îndelungate agricultorii s-au tot adresat autorităților responsabile, prezentându-le propuneri pentru soluționarea unor probleme care nu necesită investiții și credite din partea donatorilor externi. „Noi, desigur, eram ascultați, însă niciodată auziți. De exemplu, am propus să fie introduse modificări în legea cu privire la produsele petroliere. În situația creată, lacunele din legislației cauzează pierderi neargumentate de sute de milioane de lei pentru sectorul agrar”, a spus specialistul.

Mârzenco a menționat că fermierii se vor alătura mitingului de la 6 septembrie, după care vor continua protestele în masă.

 

Fluxul de știri
0