Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Streleţ califică demisia lui Drăguţanu ca una responsabilă şi curajoasă

© Sputnik / Мирослав РотарьValeriu Streleţ
Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul a avut o reacţie la anunţul de luni al guvernatorului BNM de a-şi da demisia.

CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Premierul Valeriu Streleţ a calificat decizia de astăzi a guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu de a-şi da demisia ca una „responsabilă” şi curajoasă”.

„Decizia este una responsabilă şi pe care o puteam califica ca şi curajoasă. Prin această decizie, guvernatorul îşi asumă situaţia din cele trei bănci şi întregul sistem bancar. Decizia nu produce efecte, respectiv toată responsabilitatea pentru funcţionarea în continuare a sectorului bancar rămâne pe seama lui Drăguţanu şi a echipei sale”, a declarat Streleţ.

În opinia premierului, momentul când a fost făcută această declaraţie ridică anumite semne de întrebare. Declaraţia a fost făcută în ajunul vizitei în Moldova a unei misiuni a FMI, cu care urmează să se negocieze un nou contract de creditare.   

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BNM trebuie să reziste până la 6 octombrie, a declarat Streleţ

„Această decizie ar putea afecta într-o oarecare măsură negocierile cu FMI. Sperăm că negocierile se vor produce cu succes şi se vor finaliza cu cele stabilite de noi”, a declarat Streleţ.

Premierul a declinat „presiunile politice exercitate asupra BNM”, invocate de Drăguţanu. Potrivit lui Streleţ, mai mulţi actori publici s-au referit la faptul că faţă de BNM există o serie de întrebări legate de problemele din sectorul bancar, „care la rândul lor au generat alte probleme”. 

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ: premise pentru devalorizarea bruscă a monedei naţionale nu există

„Deciziile de schimbare a conducerii BNM trebuie să le i-a Parlamentul. Faptul că Guvernul este interesat în stabilizarea monedei naţionale este ceva firesc şi nu putem să le considerăm ca o ingerinţă în activitatea BNM”, a continuat Streleţ.

Premierul a calificat drept „bizară” şi afirmaţia lui Drăguţanu potrivit căreia, Guvernul nu-şi doreşte investigarea a ceea ce se întâmplă în sectorul bancar.

„Acuzaţia este lipsită de temei. Conduita domnului guvernator exact când urma să fie semnat contractul cu compania Kroll, tocmai ar putea fi calificată ca o tărăgănare a investigaţiei”, a conchis premierul.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, alături de prim-viceguvernatorul Marin Moloşag şi-au prezentat luni demisia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

„Motivul, este un răspuns ferm la presiunile politice la adresa BNM”, a explicat Drăguţanu.

Guvernatorul a făcut acest anunţ în cadrul unei conferinţe de presă.

Fluxul de știri
0