Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De la începutul anului, leul s-a depreciat semnificativ

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Principalele cauze care au condiţionat prăbuşirea cursului valutei naţionale au fost reducerea exporturilor şi a remitenţelor de la migranţi.

CHIŞINĂU, 8 iul – Sputnik. De la începutul anului 2015, leul moldovenesc s-a devalorizat în raport cu dolarul american cu 15,7%. Deprecierea monedei naţionale faţă de euro a constituit 3,9%, informează Sputnik Moldova, cu referire la datele Ministerului Economiei al RM.

Factorii principali care au influenţat căderea leului moldovenesc au fost determinaţi, în opinia specialiştilor ministerului, de reducerea exportului de mărfuri şi de scăderea remitenţelor expediate de peste hotare de către migranţii moldoveni. Printre alte motive care au exercitat o influenţă semnificativă asupra pieţei valutare interne, experţii evidenţiază fluctuaţiile dolarului pe pieţele internaţionale, dar şi problemele din sectorul bancar al ţării.

Cursul oficial al leului moldovenesc faţă de dolar, stabilit de Banca Naţională a Moldovei pentru miercuri, 8 iulie, este de 19 lei, deprecierea fiind de 4 bani. În raport cu euro, valuta naţională s-a apreciat cu 5 bani – până la 20,87 lei.

La 1 ianuarie curent, dolarul costa 15,61 lei, iar euro – 18,99 lei. Un maxim record a fost înregistrat la 18 februarie 2015, de 20,99 lei pentru dolar şi de 24,01 lei pentru euro.

Fluxul de știri
0