Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În școlile din Moldova banii sunt colectaţi în continuare

© Fotolia / Tyler OlsonШкольники читают книги в библиотеке
Школьники читают книги в библиотеке - Sputnik Moldova
Abonare
Colaboratorii organelor de drept precizează că colectarea banilor în grădinițe și școli este un drept, dar nu o obligație.

 

CHIȘINĂU, 15 sept – Sputnik. Chiar dacă a intrat în vigoare noul Cod de etică profesională a lucrătorilor din domeniul învăţământului general și tehnic profesional, care interzice orice activitate ce poate genera corupție, odată cu începerea noului an de studii colectarea aşa-ziselor "donaţii benevole" a şi fost reluată în şcoli şi grădiniţe. Părinții sunt obligați să intre în asociații și să verse o sumă stabilită în fondul acesteia.

Unii părinți admit că aceste donaţii sunt necesare, dar nu în aşa mărime. Mulți au spus că nu știu cum sunt cheltuiți acești bani.

Corina Fusu Корина Фусу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fusu: corupția trebuie combătută în primul rând în instituțiile de drept

”Aceasta este o temă delicată pentru fiecare școală și grădiniță. Noi, părinți, nici nu suntem întrebați ce sumă putem da. Aceasta este o adevărată jecmăneală”, a declarat pentru Sputnik Oleg Lungu, locuitor din Chișinău.

Potrivit organelor de drept, acțiunile administrațiilor instituțiilor de învățământ preșcolar, care obligă părinții să aloce aceste "donaţii benevole", sunt inadmisibile. Ofițerul Centrului Național Anticorupție (CNA), Victor Colin, a declarat pentru Sputnik că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Educației, este categoric interzisă colectarea oricăror taxe de către instituțiile de învățământ.

Potrivit lui, taxele școlare sunt o veritabilă manifestare a corupției, pentru că de multe ori se încearcă recuperarea banilor publici cheltuiți în alte scopuri din contul părinților. Șefa Direcției municipale pentru educație și sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb afirmă că instituțiile preșcolare din Chișinău sunt finanțate din bugetul local, dar aceste mijloace nu ajung pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.

Выпускница школы поселка Калиново Свердловской области - Sputnik Moldova
Societate
În Chişinău şcolile sunt pregătite, dar elevi sunt mai puţini

”Există legea cu privire la organizațiile obștești. Dacă părinții vor, ei pot constitui asemenea organizații. Dacă părintele nu este membru al Asociației, atunci el nu este obligat să plătească, iar dacă poate, atunci să ajute. Desigur, este bine atunci când părinții ajută, dar noi suntem categoric împotriva obligării acestora”, a subliniat funcționara.

Colaboratorii CNA îndeamnă părinții să nu aibă frică și să se adreseze la organele de drept. Colin consideră că numai împreună aceștia vor putea pune capăt escrocheriilor de orice fel.

Potrivit datelor neoficiale, în grădinițe și școli sunt adunaţi lunar sub formă de cotizații între 200 şi 1000 de lei de la fiecare copil. Astfel, un simplu calcul arată că chiar dacă s-ar colecta doar câte 200 de lei pe lună, această sumă doar într-o singură școală ar constitui într-un an două milioane și jumătate de lei.

 

Fluxul de știri
0