Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fusu: corupția trebuie combătută în primul rând în instituțiile de drept

© SputnikCorina Fusu Корина Фусу
Corina Fusu Корина Фусу - Sputnik Moldova
Abonare
Corupția trebuie combătută mai întâi în sistemul de drept, după care în cel al educației.

CHIŞINĂU, 21 aug – Sputnik, Mariana Râțoi. Noul ministru al Educației, Corina Fusu, este de părere că în Republica Moldova corupția trebuie combătută în special în sistemul Justiției, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și în Comisia Națională pentru Integritate.

Corina Fusu Корина Фусу Iurie Chirinciuc Юрий Киринчук - Sputnik Moldova
Societate
Corina Fusu: să avem mai multe limbi de comunicare între noi

Fusu a făcut această declaraţie la conferința cadrelor didactice din Capitală, „Acces, relevanță, calitate în educație — competențe pentru prezent și viitor”.

“Corupția rămâne o problemă pentru Republica Moldova. Corupția este principala cauză că Uniunea Europeană și alte instituții financiare din UE și din lume au stopat finanțarea pentru Republica Moldova”, a declarat Fusu.

Potrivit ministrului, „corupția este flagelul cu care trebuie să luptăm prin metode foarte concrete și severe, nu doar în domeniul educației, ci și în toate instituțiile statului”.

Fusu a mai spus că în cadrul ministerului pe care îl administrează, numirile în funcție se fac după trei criterii, unul dintre care este, integritatea identitară”.

Cum selectez sau cum propun eu, pentru că eu propun, persoane care corespund la trei criterii. Profesionalism, integritate morală și integritate identitară. Asta însemnând că eu vorbesc limba română, identitatea mea este română sau este bulgară, rusă, sau ucraineană, iar limba oficială a statului este limba română. Asta a zis și Curtea Constituțională. Rolul profesorilor este să ridice prestigiul, dragostea pentru limba română, pentru limba oficială a statului. Doar astfel vom putea clădi o societatea sănătoasă și un stat sănătos”, susține Corina Fusu.

Ministrul Educației a lăsat să se înțeleagă că minoritățile etnice din Republica Moldova trebuie să-și vorbească propria limbă, pentru ca în țara noastră să nu existe doar o singură limbă de comunicare între acestea.

Doresc să avem o breaslă integră moral, profesionistă și integră din punct de vedere identitar. Aici nu punem accent pe identitate, fie ea bulgară, găgăuză, ucraineană sau alte entități care locuiesc la noi. Pentru că toate aceste entități trebuie să revină la limba lor, să învețe limbile lor și să nu avem doar o singură limbă de comunicare”, a mai adăugat ministrul Educației.

Fluxul de știri
0