Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vânătorii din Moldova ar putea ieşi la proteste

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaСоколиная охота в Московской области
Соколиная охота в Московской области - Sputnik Moldova
Abonare
Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova (SVPM) intenţionează să organizeze acţiuni de protest, dacă autorităţile statului nu vor revizui hotărârea privind deschiderea sezonului de vânătoare 2015-2016.

CHIŞINĂU, 14 sept – Sputnik. Ministerul Mediului a interzis în acest sezon vânătoarea păsărilor acvatice şi iepurelui de câmp. Preşedintele Consiliului republican al Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, a declarat pentru Sputnik că vânătorii sunt îngrijorați de urmările negative ale acestei hotărâri. Potrivit lui, această decizie va cauza creșterea braconajului.

“Astăzi, în Republica Moldova avem in jur de 50 de mii de arme de vânătoare, pe când în posesia vânătorilor se află doar 25 de mii. Restul se află la ceilalți cetățeni care vânează aceste păsări ilegal. Noi avem cifre care arată că braconierii vânează anual în jur de 20 la sută din iepurii sălbatici”, a declarat Ciocoi. 

Пункт кратковременного содержания бездомных животных - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Duca a propus să fie premiați vânătorii care omoară câini vagabonzi

Vânătorii  intenționau să iasă la protest încă la 20 august, dar au amânat acțiunea pentru că fostul ministru al Mediului, Serghei Palihovici, le-a promis că hotărârea care instituie această prohibiție va fi amendată.

Ciocoi susține că, “după numirea în funcție a noului ministru al Mediului, situația a rămas neschimbată”.

Membrii Societății Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova insistă să li se permită să vâneze iepuri de câmp și păsări acvatice fie și într-un număr mult mai mic decât anul trecut.

Potrivit lui Ciocoi, interzicerea vânătorii la păsări acvatice și iepuri de câmp este o comandă directă a persoanelor interesate în dezmembrarea organizației și discreditarea activității SVPM. 

Председатель общественной организации по защите животных Alga Валентина Дудник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reacția președintelui "Alga” la apelul lui Duca de a vâna câini vagabonzi

“Vânătorii din toate raioanele au venit cu inițiativa de a crea o comisie comună cu Ministerul Mediului și cu savanții Institutului de Zoologie al Academiei de Științe, pentru a identifica soluții pentru această problemă. În cazul în care nu vom ajunge la un numitor comun, vom organiza acțiuni de protest pentru a ne face auziți”, a declarat Ciocoi pentru Sputnik.

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova i-a trimis o scrisoare premierului Valeriu Streleț cu rugămintea de a interveni în soluționarea acestei probleme. Adresarea a fost semnată de 1.130 de membri ai Consiliilor unităților teritoriale şi de reprezentanții colectivelor vânătorești primare din 34 de raioane și din municipiile Chișinău și Bălți.

Fluxul de știri
0