Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va deveni platforma ”DA” partid politic? Opiniile liderilor sunt împărţite

© privesc.euIgor Boţan
Igor Boţan - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pentru mine personal, platforma rămâne platformă, fără modificarea statutului său, a declarat Igor Boțan.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Unul dintre liderii platformei civice ”DA” (”Demnitate și Adevăr”) care a organizat protestul antiguvernamental din centrul Chișinăului, Igor Boțan, a declarat marți pentru Sputnik că nu intenționează să participe la organizarea unui partid politic în baza platformei.

палаточный городок corturi protest - Sputnik Moldova
Opinie: există mai multe întrebări faţă de liderii platformei ”DA”

”De la bun început ne-am înțeles cu alți lideri ai platformei că dacă cineva dintre ei va dori să creeze un partid sau să adere la o formațiune politică, ceilalți colegi vor înțelege această decizie și o vor aborda ca pe o poziție civică”.

Potrivit lui, deja s-au făcut declarații cu privire la formarea unui partid în baza platformei ”DA” din partea unor activiști ai acestei uniuni.

”Pentru mine personal, platforma rămâne platformă, fără modificarea statutului. Eu n-aș fi aderat niciodată la această mişcare, dacă ar fi fost vorba de transformarea ei ulterioară în partid”, a adăugat Boțan.

Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Manifestanţii din centrul Chişinăului aşteaptă întâlnirea cu conducerea ţării

Anterior, alți membri ai platformei ”DA” au făcut declarații cu privire la crearea unui partid politic și invitarea fostului Ministru al Educației, Maia Sandu,  în calitate de lider.

Platforma „Da” reuneşte câteva organizaţii nonguvernamentale, politologi, activişti ai societăţii civile, care împărtăşesc opinii politice diferite. Printre aceştia se regăsesc şi adepţi ai unirii Moldovei cu România. În lunile mai şi iunie, „Da” a mai organizat câteva manifestaţii de masă în centrul Chişinăului, protestatarii cerând atunci intensificarea luptei cu corupţia şi demisia Guvernului. Una dintre particularităţile distincte ale mişcării este că aceasta nu are lideri concreţi. Reprezentanţii platformei afirmă că autorităţile statului se subordonează cercurilor oligarhice şi mimează doar procesul de integrare europeană.

De duminică, la Chișinău au loc acțiuni de protest la care participă membrii platformei ”DA”. Protestatarii cer demisia președintelui, guvernului și dizolvarea Parlamentului, precum şi anularea tarifelor majorate.

În prezent, în PMAN din Chișinău continuă să protesteze câteva sute de persoane.

 

Fluxul de știri
0