Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: există mai multe întrebări faţă de liderii platformei ”DA”

© Sputnik / Vladimir Polușatovпалаточный городок corturi protest
палаточный городок corturi protest - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Boris Șapovalov afirmă că organizatorii mitingului din centrul Chișinăului, nici legal, nici în esenţă, nu reprezintă poporul.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Lumea din Moldova nu pot înțelege, cine stă de fapt în spatele platformei ”Demnitate și Adevăr” (”DA”), a declarat luni pentru Sputnik politologul Boris Șapovalov.

”Unii afirmă că acesta este un proiect pur american, alții cred că platforma este susținută de Uniunea Europeană, cei de-ai treilea fac aluzie la participarea a oligarhului Țopa. Aşa ori altfel, platforma are 15 fondatori – organizatori, dar nu are lider”, a remarcat Șapovalov.

Potrivit lui ”nu este clară declarația organizatorilor mitingului antiguvernamental din 6 septembrie care afirmă că actuala putere este nelegitimă”.

"Dar a pus oare cineva la îndoială rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014? Nu, activiștii platformei DA, care îndeamnă azi poporul la proteste, radiau atunci de bucurie că au câștigat forțele democratice proeuropene ”, a spus Șapovalov.

El a mai adăugat că ”organizatorii mitingului din centrul Chișinăului doar vorbesc în numele poporului, însă nici legal, nici în esenţă ei nu-l reprezintă și nici nu poartă vreo responsabilitate juridică pentru eventuale excese sau acțiuni ilegale”.

”Platforma ”DA”, în opinia mea, este o uniune de vechi şi bine cunoscuţi naţionalişti, care în virtutea diferitor motive şi-au pierdut locul la troaca puterii, dar și cunoscuți beneficiari de granturi americane și europene pentru dezvoltarea unei societăți ”democratice”. Unii încearcă din toate puterile să-și ascundă opiniile anti-statale și anti-moldovenești, iar alți fug de această întrebare, dar de unde au ei bani pentru organizarea unor astfel de manifestații? Totodată, și unii, şi alţii ascund cu greu că se pronunță contra statutului de neutralitate al Moldovei și pentru intrarea țării noastre în alianța NATO”, a declarat interlocutorul pentru agenție.

Fluxul de știri
0