Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opinie: cei care acum luptă cu oligarhii, au susţinut instalarea acestui regim

© Sputnik / Геннадий ВакуловскиАнтиправительственный митинг в центре Кишиневе
Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Juristul Radu Buşilă crede că puterea de stat a fost uzurpată încă din 2012, când Timofti a fost instalat în funcția de președinte contrar normelor constituționale.

CHIŞINĂU, 7 sept – Sputnik. Mulți dintre organizatorii acțiunilor de protest din Piața Marii Adunări Naționale, îndreptate împotriva regimului oligarhic de la Chișinău, au susținut instalarea acestuia în 2012, atunci când prin uzurparea puterii de stat a fost ales în funcția de președinte Nicolae Timofti și a fost menținută guvernarea AIE, în loc să fie dizolvat Legislativul și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. De această părere este juristul Radu Bușilă.

Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Chişinău se desfăşoară manifestaţii antiguvernamentale

El a declarat pentru Sputnik că o bună parte a liderilor protestatarilor de astăzi i-au susținut deschis pe liderii PLDM, PDM și PL, pe care acum îi acuză că au uzurpat puterea.

“Încă în 2012, când s-a constituit Comitetul pentru Apărarea Democrației și a Constituției, am formulat o petiție în care am arătat că puterea în stat a fost uzurpată și am solicitat să fie trase la răspundere persoanele vinovate de încălcarea Articolului 339 al Codului Penal, care încriminează uzurparea puterii de stat. La vremea respectivă, noi am organizat acțiuni de protest, iarna. Însă nimeni din acești așa-ziși lideri nu s-a prezentat. Atunci a fost uzurpată puterea de stat, atunci președintele nu a fost ales în termenul prevăzut de Constituție”, a declarat Bușilă.

Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Manifestanţii din centrul Chişinăului aşteaptă întâlnirea cu conducerea ţării

Juristul a precizat că, dacă sinceritatea liderilor Platformei Civice “Demnitate și Adevăr” poate fi pusă la îndoială, atunci oamenii simpli care au ieșit în piață nu pot fi bănuiți că ar fi ipocriți, deoarece protestul lor este sincer.

„Susțin acțiunile de protest atunci când ele sunt justificate. Cred în sinceritatea acestor oameni care au venit în piață, care sunt dezamăgiți, săturați și de tarife, și de prețuri. I-aș crede și pe liderii lor dacă ar recunoaște că ei sunt cei care i-au susținut pe acești oligarhi, pe care i-au făcut stăpânii Republicii Moldova. Să-și presoare cenușă pe creștet, să-și ceară iertare”, a declarat Bușilă.

Juristul a mai menționat că dacă liderii Platformei Civice pentru Demnitate și Adevăr ar da dovadă de corectitudine, inclusiv sub aspect juridic, ei nu ar trebui să ceară alegeri parlamentare anticipate în februarie 2016, după expirarea mandatului actualului șef al statului, ci demisia lui Nicolae Timofti acum, deoarece el a fost ales ilegal și a uzurpat puterea de stat.

Fluxul de știri
0