Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La Chişinău se desfăşoară manifestaţii antiguvernamentale

© Sputnik / Геннадий ВакуловскиАнтиправительственный митинг в центре Кишиневе
Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Protestatarii scandează lozincile: „Jos oligarhii!”, „Jos Guvernul!” şi „Daţi-ne ţara înapoi!”.

CHIŞINĂU, 6 sept — Sputnik. Două mitinguri antiguvernamentale au loc duminică în centrul Chişinăului – unul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar altul – la monumentul Ostaşului-eliberator.

Протесты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Duminică în Chişinău, două mitinguri în acelaşi loc, fără incidente

Manifestaţia din PMAN a fost organizat de platforma civică „Da” (Demnitate şi Adevăr). Aici s-au adunat câteva mii de persoane, după cum a transmis da la faţa locului reporterul Sputnik.

Organizatorii afirmă că numărul manifestanţilor este deja de peste zece mii de persoane.

Oamenii flutură tricolorul românesc, drapelele cu simbolica Republicii Moldova fiind mult mai puţine.

Principalele lozinci pe care le scandează protestatarii sunt: „Jos oligarhii!”, „Jos Guvernul!” şi „Daţi-ne ţara înapoi!”. Organizatorii cheamă la presiuni asupra guvernării, prin intermediul unor mişcări populare şi acţiuni de protest paşnice, dar hotărâte.

Participanţii la manifestaţie au criticat dur procuratura şi sistemul judecătoresc din ţară. Ei au atenţionat asupra situaţiei deplorabile din economie, dar şi a modului defectuos în care guvernarea cheltuieşte banii publici.

Unul dintre manifestanţi i-a chemat pe cei prezenţi să rămână în Piaţă până când puterea le va satisface toate revendicările.

În ajunul acţiunii de astăzi, un şir de asociaţii de fermieri au anunţat că se vor alătura protestelor din Chişinău. Agricultorii au învinuit autorităţile de lipsă de acţiune în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor din sectorul agrar.

Participanţii la celălalt miting de protest antiguvernamental, în număr de aproximativ 100 de persoane, s-au adunat în faţa clădirii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Organizatorul acestei acţiuni este ex-deputatul comunist Grigore Petrenco.

Revendicările protestatarilor coincid cu lozincile platformei „Da”, cu excepţia retoricii unioniste.

Platforma „Da” reuneşte câteva organizaţii nonguvernamentale, politologi, activişti ai societăţii civile, care împărtăşesc opinii politice diferite.Printre aceştia se regăsesc şi adepţi ai unirii Moldovei cu România.

În lunile mai şi iunie, „Da” a mai organizat câteva manifestaţii de masă în centrul Chişinăului, protestatarii cerând atunci intensificarea luptei cu corupţia şi demisia Guvernului. Una dintre particularităţile distincte ale mişcării este că aceasta nu are lideri concreţi. Reprezentanţii platformei afirmă că autorităţile statului se subordonează cercurilor oligarhice şi mimează doar procesul de integrare europeană.

 

Fluxul de știri
0