Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noapte liniştită în „Orăşelul democraţiei” din centrul Chişinăului

© Sputnik / Геннадий ВакуловскиВ Кишиневе протестующие разбили палаточный городок
В Кишиневе протестующие разбили палаточный городок - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În preajma clădirii Guvernului au fost instalate 60 de corturi, dar protestatarii afirmă că numărul acestora ar putea creşte. Noaptea aici s-au aflat în jur de 150 de persoane.

CHIŞINĂU, 7 sept – Sputnik. Atmosfera rămâne liniştită în perimetrul corturilor instalate în Piaţa principală a Chişinăului, numit „Orăşelul democraţiei”, unde duminică a avut loc o manifestaţie antiguvernamentală. Noaptea, oamenii le-au adus protestatarilor apă şi mâncare caldă.

В центре Кишинева появился палаточный городок - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protestatarii au instalat corturi în centrul capitalei

În preajma clădirii Guvernului au fost instalate 60 de corturi, dar protestatarii afirmă că numărul acestora ar putea creşte. Noaptea aici s-au aflat în jur de 150 de persoane. La moment, circulaţia transportului în centrul capitalei a fost restabilită, iar ordinea publică este supravegheată de patrule ale poliţiei.

Duminică, la Chişinău au început acţiuni de protest la care au participat reprezentanţii platformei „DA” („Demnitate şi Adevăr”) şi adepţii partidului „Casa noastră – Moldova” („Blocul Roşu”). Platforma „DA” şi-a desfăşurat manifestaţia în faţa clădirii Guvernului, aceasta durând aproximativ nouă ore. Potrivit datelor MAI, la miting au participat în jur de 40 de mii de persoane, organizatorii afirmă însă că în piaţă au fost peste 100 de mii de persoane.

Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Chişinău se desfăşoară manifestaţii antiguvernamentale

Protestatarii au solicitat o întrevedere cu preşedintelui ţării, Nicolae Timofti şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, însă aceştia nu au dorit să discute duminică cu manifestanţii, promiţând să înceapă dialogul săptămâna aceasta. Duminică, doar premierul Valeriu Streleţ s-a întâlnit cu reprezentanţii platformei „DA”. Acestuia i-a fost înmânată o listă de revendicări, între care organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai târziu de luna marie 2015 şi crearea condiţiilor egale pentru concurenţii electorali, în vederea desfăşurării unor alegeri libere şi corecte. Printre revendicări mai figurează şi demisia şefului statului şi alegerea acestuia prin votul direct al populaţiei.

Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Participanţii la mitingul din Chişinău au cerut demisia şefului statului

Prim-ministrul Moldovei, Valeriu Streleţ şi reprezentanţii Guvernului ţării sunt dispuşi să dialogheze cu protestatarii.

„Sunt gata pentru un dialog cu participanţii al proteste. Dar aş vrea să înţeleg, în cazul în care manifestanţii cer un Guvern nou, ce motive ar avea să poarte tratative cu un Cabinet de Miniştri în care nu au încredere”, a declarat Streleţ în contextul planificatei întrevederi cu reprezentanţii platformei „DA”, la care aceştia însă nu au venit.

Streleţ a precizat că unele dintre aspectele asupra cărora insistă protestatarii necesită o dezbatere mai largă.

Noaptea a apărut informaţia despre arestarea câtorva dintre participanţii la protestul organizat de partidul „Casa noastră – Moldova” („Blocul Roşu”). Adepţii Blocului au pichetat duminică sediul Procuraturii Generale, cerând demisia procurorului general. În timpul protestelor, au avut loc altercaţii cu poliţiştii.

Ceva mai târziu, a devenit cunoscut faptul că liderul formaţiunii, Grigore Petrenco, precum şi doi colegi de-ai săi, au fost arestaţi. Informaţia i-a fost confirmată reporterului Sputnik de către avocatul Ana Ursachi, care a precizat că tinerii (toţi aceştia, inclusiv Petrenco, sunt foşti membri ai PCRM) au fost arestaţi pentru trei zile. Ei sunt învinuiţi de organizarea unor dezordini în masă.

Reprezentanţii platformei DA au declarat mai târziu pentru Sputnik că nu au nimic în comun cu protestele „Blocului Roşu”.

Platforma „DA” reuneşte câteva organizaţii nonguvernamentale, politologi, activişti ai societăţii civile, care împărtăşesc opinii politice diferite. Printre aceştia se regăsesc şi adepţi ai unirii Moldovei cu România.

În lunile mai şi iunie, „DA” a mai organizat câteva manifestaţii de masă în centrul Chişinăului, protestatarii cerând atunci intensificarea luptei cu corupţia şi demisia Guvernului. Una dintre particularităţile distincte ale mişcării este că aceasta nu are lideri concreţi. Reprezentanţii platformei afirmă că autorităţile statului se subordonează cercurilor oligarhice şi mimează doar procesul de integrare europeană.

Fluxul de știri
0