Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM: preţurile în Moldova vor creşte semnificativ

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creştere rata anuală a inflaţiei.

CHIŞINĂU, 6 aug – Sputnik. Rata medie anuală a inflaţiei în anul curent va fi de 9,3 la sută, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de prognoza Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din luna mai. 

Работа гипермаркета - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţurile la produsele vegetale au crescut cu 8%

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a prezentat joi „Raportul asupra inflaţiei pentru anul 2015”. Conform prognozelor BNM, ritmul anual al indicelui preţului de consum (IPC) va înregistra nivelul de 9,3 la sută pentru anul curent şi 11,6 la sută în anul 2016.

Rata anuală a inflației va reveni în intervalul de variație a țintei inflației în trimestrul doi al anului 2017. 

Завод - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţurile în industrie s-au majorat într-un an cu peste 3%

Valoarea maximă a inflaţiei va fi înregistrată în trimestrul doi al anului 2016, constituind 13 la sută.

Majorarea ratei inflaţiei a fost determinată de deprecierea monedei naționale şi creşterea tarifelor la resursele energetice.

„Dinamici mai înalte ale inflaţiei de bază, preţurilor la produsele alimentare, preţurilor reglementate şi ale preţurilor la combustibili pentru întreaga perioadă de prognoză, determină evoluţia superioară a prognozei inflaţiei comparativ cu raportul precedent”, a declarat Drăguţanu.

Guvernatorul a menţionat că BNM a majorat rata de bază a dobânzilor de la 15,5% la 17,5%. „Prin aceasta se doreşte înăsprirea politicii monetare. Este un răspuns logic la majorarea ratei de inflaţie”, a spus Drăguţanu.

BNM va analiza posibilitatea micşorării ratei dobânzii odată ce va apărea semne clare că inflaţia îşi inversează trendul de creştere.


Fluxul de știri
0