Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii rămân fără legile aşteptate

© Sputnik / Egor Eremov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых, agricultura
Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectele de legi care fac parte din aşa zisul „pachet agricol” amânate pentru toamnă.

CHIŞINĂU, 30 iul – Sputnik. Parlamentul Moldovei a amânat joi pentru sesiunea de toamnă-iarnă examinarea şi aprobarea pachetului de legi care se referă la dezvoltarea agriculturii şi susţinerea producătorilor agricoli autohtoni. Deputaţii şi-au motivat decizia prin necesitatea examinării şi avizării acestor iniţiative de către Guvern.

Noul Cabinet de Miniştri, care va fi condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, urmează să fie învestit joi după masă de Parlament.

Proiectele legislative în susţinerea agricultorilor au fost elaborate de Comisia specială parlamentară.

”Pachetul agricol” vine cu soluţii pentru 5 dintre problemele identificate de agricultori împreună cu autorităţile.

Primul proiect de lege instituie, începând cu 1 ianuarie 2015, cota 0 la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiţia reinvestirii profitului în agricultură, precum şi pentru procurarea resurselor necesare producerii agricole.

Food fair in Rostov-on Don - Sputnik Moldova
Înregistrarea "pachetului agricol", salutată de agricultori

Cel de-al doilea proiect propune modificarea metodologiei formării preţurilor la produsele petroliere şi reglementează dreptul de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu. 

Al treilea proiect propune modificarea cadrului juridic pentru a asigura participarea reprezentanţilor asociaţiilor de profil, a producătorilor agricoli în consiliile de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole, inclusiv pentru proiectele naţionale în agricultură. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupţie şi monopol în gestionarea şi administrarea resurselor financiare oferite prin programe naţionale şi de asistenţă externă în domeniul agricol.

Un alt proiect de lege reglementează introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăţilor în tranzacţiile comerciale a produselor alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru produsele agroalimentare ușor perisabile nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori. 

Parlamentarii mai propun aplicarea unor măsuri de salvgardare la importul unor produse, pentru a proteja producătorul local.

 

Fluxul de știri
0