Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: veniturile reale ale cetățenilor Moldovei s-au redus cu minimum 20%

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
La momentul actual, salariul mediu calculat în lei crește, iar în dolari scade.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik, Oleg Kirnev. În luna iunie 2015,salariul mediu constituia 4732 de lei, în creștere cu 12% față de perioada respectivă din anul trecut. Însă calculat în dolari americani, valoarea medie a salariului a înregistrat o scădere considerabilă: de la 340 la 260 de dolari. Veniturile reale ale cetățenilor s-au redus cu minimum 20 la sută, a declarat pentru Sputnik economistul Victor Ciobanu.

Bani - Sputnik Moldova
Expert: majorarea salariilor cu 12% - o schimbare nesemnificativă

„Aceasta înseamnă că s-a pierdut a cincea parte din salariu. În expresie nominală, salariul a crescut, iar calculat în dolari – s-a redus”, a menționat Ciobanu.

Potrivit acestuia, în urma devalorizării valutei naționale sunt în pierdere cei care primesc salarii în lei moldovenești. Odată cu creșterea prețurilor – iar inflația, conform datelor oficiale, a atins 10% —, scade capacitatea de cumpărare a cetățeanului cu venituri medii care nu are cu ce compensa pierderea unei părți din venitul său real.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicatele solicită statului să compenseze plăţile pentru electricitate şi gaz

Ciobanu consideră că devalorizarea leului a făcut ca Moldova să regreseze cu câțiva ani, iar salariul de 300 de dolari devine din nou un scop irealizabil.

„La începutul lui 2000, Vladimir Voronin a propus ca salariul mediu să fie majorat până la 300 de dolari. Prin anul 2009 părea că suntem aproape de acest indicator, însă după aceea iarăși ne-am prăbușit”, a explicat expertul.

Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, din iunie 2014 şi până în iunie 2015, leul moldovenesc s-a devalorizat cu 28%. În aceeași perioadă, salariul mediu a crescut cu 12%.

Fluxul de știri
0