Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele cer indemnizații unice pentru angajații băncilor ce vor fi lichidate

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicatele din domeniul bancar vor indemnizații unice pentru salariații care cad sub incidența lichidării băncilor.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare şi de Asigurări din Republica Moldova (SIBA) solicită autorităților să examineze posibilitatea achitării unei indemnizaţii unice salariaţilor care cad sub incidenţa lichidării celor trei bănci. Solicitarea sindicaliștilor a fost înaintată în contextul în care majoritatea angajaților nu vor mai putea activa în domeniu, necesitând recalificarea pe sectoare derivate din sistemul financiar-bancar sau chiar domenii noi.

Într-o scrisoare deschisă a Federației adresată conducerii țării, sindicaliștii își exprimă îngrijorarea față de situația celor peste 3 mii de salariați de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, care vor rămâne fără loc de muncă și fără surse de existență în urma lichidării instituțiilor în care au activat până în prezent.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Răspunsurile BNM legate de lichidarea celor trei bănci

Federația SIBA cere factorilor responsabili să asigure angajarea acestor salariați în alte instituţii financiare din țară, dar și onorarea drepturilor şi garanţiilor lor, prevăzute de Codul Muncii şi de prevederile Contractelor Colective de Muncă din instituţiile bancare.

Сергей Чернявский Виктор Онич Дмитрий Арабаджи Ольга Кушнир - Sputnik Moldova
Societate
Lideri sindicali: lichidarea celor trei bănci va costa 22 de miliarde

Reprezentanții salariaților solicită ”tragerea la răspundere a celor, care prin deciziile lor au permis lichidarea a trei instituții bancare, printre care și Banca de Economii SA – banca cu cea mai extinsă rețea de subdiviziuni, dar și instituție cu tradiții de 75 de ani, considerată în numeroase rânduri pilonul sistemului bancar din Moldova”, se arată în scrisoare.

Federația SIBA a atenționat în repetate rânduri factorii de decizie asupra situației precare în care se vor pomeni salariații și membrii familiilor lor în urma lichidării instituțiilor în care activează și au cerut să fie întreprinse măsurile necesare pentru menţinerea colectivelor de muncă ale acestor bănci.

Fluxul de știri
0