Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lideri sindicali: lichidarea celor trei bănci va costa 22 de miliarde

© Sputnik / Евгений ПанасенкоСергей Чернявский Виктор Онич Дмитрий Арабаджи Ольга Кушнир
Сергей Чернявский Виктор Онич Дмитрий Арабаджи Ольга Кушнир - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii sindicali de la Banca de Economii, Banca Socială şi UNIBANK au criticat declaraţiile privind lichidarea celor trei bănci făcute de primii demnitari ai ţării şi au ameninţat cu proteste.

CHIŞINĂU, 26 mai — Sputnik Moldova. Liderii sindicali de la Banca de Economii, Banca Socială şi UNIBANK au criticat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune, declaraţiile privind lichidarea celor trei bănci, pe care le-au făcut în ultima perioadă primii demnitari ai ţării, subliniind că astfel de afirmaţii sunt periculoase nu doar pentru colectivele celor trei instituţii bancare, dar şi pentru situaţie economică din ţară în ansamblu.

Referindu-se la situaţia angajaţilor din cele trei bănci, liderii sindicali au subliniat faptul că în fiecare dintre acestea există contracte colective de muncă, ce prevăd mai multe drepturi sociale pe care administraţiile speciale, instituite în 2014, nu le mai respectă. Din această cauză, sindicatele au acţionat statul în judecată.

O altă problemă semnalată de liderii sindicali este soarta de mai departe a persoanelor care ar putea să se pomenească fără un loc de muncă, în eventualitatea lichidării celor trei bănci. „Specialiştii de înaltă calificare profesională, cu o experienţă de zeci de ani în sistemul bancar din Moldova, vor fi nevoiţi să plece peste hotare. Este vorba despre mii de persoane. Aceşti oameni au la întreţinere copii minori, mulţi dintre ei au credite ipotecare şi riscă să-şi piardă atât locuinţele, cât şi sursele de venit pentru creşterea copiilor”, a declarat Olga Cuşnir, preşedintele comitetului sindical de la Banca Socială.

Preşedintele Federaţiei sindicatelor angajaţilor instituţiilor bancare şi de asigurare (SIBA), Victor Onici, a ţinut să precizeze că autorităţile trebuie să cântărească foarte bine lucrurile, înainte de a face declaraţii despre lichidarea celor trei bănci. Aceste declaraţii provoacă retragerea clienţilor şi deponenţilor din băncile respective, chiar dacă cele trei instituţii îşi onorează fără nico modificare toate obligaţiunile.Totodată, lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi UNIBANK va costa statul cel puţin 22 de miliarde de lei, a subliniat Onici.

Sindicaliştii au mai declarat că dacă autorităţile nu vor lua în considerare solicitările şi obiecţiile lor, oamenii care au de suferit din cauza intenţiilor de lichidare a celor trei instituţii financiare vor ieşi la proteste.

Fluxul de știri
0