Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova-țara minunilor!-3

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaАвтогонки
Автогонки - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova la importul automobilelor cu propulsie electrică se percepe TVA de 20 la sută.

CHIŞINĂU, 19 aug- Sputnik, Cristina Danuța. Legea cu privire la tariful vamal prevede clar că importul autoturismelor în țara noastră este scutit de TVA, dar importatorul trebuie să plătească un acciz vamal care variază în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. În cazul unui autoturism cu propulsie electrică, capacitatea cilindrică este zero, deci și taxa pentru vămuirea acestuia ar trebui să fie egală cu zero. 

Semne rutiere soroca - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova – ţara minunilor!

Ofițerul de presă al Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, a precizat pentru Sputnik că, „autoturismele cu propulsie electrică nu se încadrează în niciuna din categoriile menționate în lista vehiculelor supuse accizelor și exceptate de la TVA.”

Șompol a precizat că „la importul autoturismului cu motor electric se achită 20% TVA, 0,4% proceduri vamale și 7 euro taxa pentru adeverința auto.”  

Aeroport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova – ţara minunilor! – 2

În timp ce electromobilele devin din ce în ce mai populare în Europa și autoritățile din comunitatea europeană promovează intens folosirea automobilului care nu poluează mediul ambiant, iar Norvegia intenționează să interzică din 2025 vânzarea mașinilor noi pe benzină sau diesel, în Moldova trebuie să achiți mai mult pentru vămuirea unui electromobil decât a unui autoturism cu motor diesel sau benzină care poluează aerul și așa greu de respirat.

Dacă vreun moldovean și-ar dori să achiziționeze un electromobil, care în Europa poate fi cumpărat cu aproximativ 75 de mii de euro, trebuie să ştie că pe lângă prețul plătit pentru automobil va trebui să achite și o taxă pentru importul în Moldova, care ajunge la aproximativ 15 mii de euro. Cu acești bani ar putea fi achitate accizele vamale la importul a patru mașini diesel cu o capacitate cilindrică a motorului de 2,5 litri.

 

Fluxul de știri
0