Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii sunt deciși să iasă din nou în stradă

© Sputnik / Andrei Iglov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых в Крыму
Уборка зерновых в Крыму - Sputnik Moldova
Abonare
Asociațiile de agricultori susțin decizia fermierilor din Căușeni de a protesta în fața Ministerului Finanțelor de la Chișinău.

CHIŞINĂU, 18 aug- Sputnik, Sergiu Praporşcic. Agricultorii îi acuză pe guvernanți că ruinează economia țării, deoarece prin acțiunile lor subminează activitatea sectorului productiv și stimulează nejustificat consumul.

Două dintre cele mai importante organizații ale agricultorilor din țară, Federația Națională a Fermierilor și Asociația Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, sunt solidare cu fermierii din raionul Căușeni și sunt gata să participe la acțiunile de protest anunțate de aceștia în fața Ministerului de Finanțe, dacă autoritățile nu le vor achita subvențiile rămase restante din anul trecut. 

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Unii agricultori să-şi ia grija de la compensarea pierderilor din 2014

Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a declarat pentru Sputnik că organizaţia sa susține decizia fermierilor din Căușeni de a ieși în stradă. “Eu nu exclud că în cazul în care subvențiile nu vor fi achitată până pe 20-21 august, producătorilor agricoli din Căușeni li se vor alătura și agricultorii din alte raioane. Situația este ieșită din comun. Este bătaie de joc. Din 221 de milioane de lei, datorii la subvenții din anul trecut, până în prezent au fost achitate doar 77 de milioane”, a declarat Slusari.

Şi directorul executiv al Asociației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, a declarat pentru Sputnik că agricultorii din Căușeni vor fi susținuți de producătorii agricoli din alte raioane, deoarece “toți au fost duși de nas de către autorități”. 

Comisia parlamentară agricultură şi industrie alimentară - Sputnik Moldova
MF: agricultura va fi subvenţionată în limita mijloacelor disponibile

“Este o acțiune acceptată de către toți agricultorii din țară. Prea mult timp am cheltuit pentru discuții, întâlniri, grupuri de lucru, ca să treacă mai mult de jumătate de an și să nu avem niciun rezultat. Așa-numitul pachet agricol n-a mai fost votat în a doua lectură”, a declarat Mârzenco.

Totodată, Mârzenco a acuzat autoritățile că prin acțiunile lor stimulează consumul și descurajează sectorul productiv al economiei, dar și compromit valorile morale ale societății.

În acest an, fermierii, nemulțumiți de politica de subvenționare a agriculturii, deja de două ori au organizat acțiuni de protest în toată țara, pe 27 martie și 15 aprilie. La sfârșitul lunii mai, fermierii au avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, la care au căzut de acord să înceteze acțiunile de protest, dacă până în data de 15 iulie Parlamentul va modifica proiectul de lege privind majorarea fondului de subvenții pentru agricultori. În data de 31 iulie, parlamentarii s-au întrunit în ultima ședință a sesiunii de primăvară-vară, după care au plecat în vacanță fără ca să satisfacă revendicările fermierilor.  


Fluxul de știri
0