Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sărăcia i-a făcut pe moldoveni să consume câte 110 kg de pâine pe an

© Sputnik / Сергей Филатов / Accesați arhiva multimediaХлебозавод
Хлебозавод - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Biroului Național de Statistică, un moldovean consumă în medie 110 kg de pâine pe an sau de două ori mai mult decât media din Uniunea Europeană.

CHIŞINĂU, 14 aug – Sputnik, Cristina Dănuţă. Economista Tatiana Lariușin a declarat într-un interviu pentru Sputnik că moldovenii își permit să mănânce în cantități mai mari ceea ce este mai ieftin și mai sățios, adică pâine. 

Работа хлебозавода Еманжелинскхлеб в Челябинской области - Sputnik Moldova
Societate
Decis: în Moldova pâinea va fi mai scumpă. Ce spune reprezentantul MAIA?

 „Acesta este un indicator al sărăciei, o situație mai proastă poate fi doar foametea. În realitate, problema nu constă în faptul că prețul pâinii crește, dar că veniturile populației sunt foarte mici. Pe oamenii îi sperie cel mai mult că acest coș minim de consum din țara noastră ajunge doar pentru a supraviețui”, a declarat Lariușin. 

Expertul susţine că scumpirea pâinii cu 15 la sută nu va reduce consumul acestui produs. În opinia lui Lariuşin, „mai degrabă, oamenii vor renunța la produsele alimentare mai scumpe, cum ar fi carnea, produsele bogate în proteine, vitamine, în grăsimi sănătoase”. 

Victor Cojocaru, directorul SA „Franzeluţa” - Sputnik Moldova
Societate
Directorul "Franzeluţa": scumpirea pâinii înseamnă "corectitudine"

„În aceste condiții, oamenii se vor alimenta mai prost, ceea ce va duce la înrăutățirea sănătății populaţiei”, crede economista.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, consumul de carne în țara noastră este de trei ori mai mic decât consumul de pâine și nu ajunge nici la 40 de kilograme pe an.

Statisticile arată că media pe cap de locuitor la consumul de carne în Uniunea Europeană ajunge la 90 de kilograme.

Potrivit Ministerului Sănătății, în 2014, în Moldova, din cauza alimentației necorespunzătoare, fiecare al cincilea copil și fiecare a patra femeie gravidă sufereau de anemie, iar jumătate din populația adultă era supraponderală sau obeză. 

Fluxul de știri
0