Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: în Moldova pâinea va fi mai scumpă. Ce spune reprezentantul MAIA?

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaРабота хлебозавода "Еманжелинскхлеб" в Челябинской области
Работа хлебозавода Еманжелинскхлеб в Челябинской области - Sputnik Moldova
Abonare
Pâinea în Moldova se va scumpi cu maximum 15 la sută, în funcţie de categorie.

CHIŞINĂU, 13 aug – Sputnik. Producătorii de pâine au decis că vor majora preţurile la toate categoriile de pâine. Reprezentanţii acestui sector au promis că primele preţuri majorate vor fi afişate începând cu ziua de 17 august (luni), dar, de fapt, ei au libertatea să facă acest lucru şi mai devreme, a declarat pentru Sputnik Alexandrfu Tonu, consilierul

ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Victor Cojocaru, directorul SA „Franzeluţa” - Sputnik Moldova
Societate
Directorul "Franzeluţa": scumpirea pâinii înseamnă "corectitudine"

Potrivit lui Alexandru Tonu, preţurile la produsele de panificaţie pot fi majorate cel mult cu 15 la sută. Dânsul a precizat că producătorii de pâine au cerut o majorare în medie cu 12 la sută, dar nu toate tipurile de produse de panificaţie se vor scumpi atât de mult. Unele categorii de pâine vor fi mai scumpe doar cu 5 sau 10 la sută, a subliniat interlocutorul.

Consilierul ministrului de resort a mai spus că autorităţile nu au la dispoziţie pârghii legale pentru a-i obliga pe producătorii de pâine să menţină preţurile la nivelul actual. Mai mult, potrivit lui, „preţurile, de fapt, ar fi trebuit să fie ajustate la realităţile de piaţă în fiecare an şi asta ar fi trebuit să se facă permanent, cel puţin pe parcursul ultimilor cinci ani. Preţurile la grâu şi la făină s-a majorat în această perioadă în repetate rânduri, iar pâinea se vine la aceleaşi preţuri”, a menţionat Tonu. Dânsul a mai subliniat că ceea ce se întâmplă este nimic altceva decât o ajustare a preţului pâinii la situaţia reală de pe piaţă.

La 6 august curent, după o discuţie la care au participat mai mulţi producători de pâine şi ministrul de resort, Ion Sula, a anunţat că preţurile la acest produs, care pentru mulţi cetăţeni este de importanţă vitală, va fi majorat, în funcţie de categorie, de la 5 până la 15 la sută.

 

Fluxul de știri
0