Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când se încalcă drepturile consumatorilor, se încalcă şi drepturile statului

© SputnikDenis Staruş
Denis Staruş - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul pentru protecţia consumatorilor explică la ce aspecte trebuie să fie atenţi şoferii când îşi alimentează maşinile la staţiile PECO.

CHIŞINĂU, 12 aug – Sputnik. Preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor, avocatul Denis Staruş, a declarat pentru Sputnik că, datorită sporirii numărului automobilelor în Moldova, în ultimii ani, a crescut şi numărul cazurilor de înşelare a consumatorilor la alimentarea cu combustibil, atât cu gaz lichefiat, cât şi cu benzină şi motorină. În opinia avocatului, prin această ilegalitate se încalcă atât drepturile consumatorilor, cât şi interesele statului şi Legea metrologiei.

Presentation of the major international news brand, Sputnik - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sputnik Moldova, partener al Centrului pentru protecţia consumatorilor

Mai mulţi agenţi economici care comercializează gaz lichefiat minţeau clienţii la cantitatea vândută. Cazurile au fost documentate de Agenţia pentru protecţia consumatorilor în municipiul Chişinău, dar şi în zonele de nord ale republicii.

„Toate coloanele de alimentare cu combustibil toarnă acest combustibil în rezervorul maşinii cu o eroare admisibilă de aproximativ 0,25%. Aceasta reprezintă cam 25 ml la 10 litri. Totul depinde de anul producerii şi de producător. Această cantitate nu poate fi observată cu ochiul liber şi se încadrează în standard. Alta e problema atunci când la 10 litri se toarnă 9,5 litri, sau cu o eroare ce depăşeşte cu 20 de ori limita. Toate aceste înşelări se produc datorită mai multor factori, atât intenţionat, cât şi fizic”, a declarat Staruş.

Fructe legume strada - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sputnik a alcătuit topul celor mai dese încălcări ale drepturilor consumatorilor

În primul caz, potrivit preşedintelui Centrului pentru protecţia consumatorilor, toate coloanele de alimentare sunt sigilate cu plombatorul de stat. „Acces la sigiliile acestora şi la însăşi coloane îl au reprezentanţii firmelor licenţiate în instalarea coloanelor, care fără a deteriora şi înlocui sigiliul nu pot schimba metoda de măsurare a acestora. La fel, acces la sistemele interne de cifrare a coloanelor îl au reprezentanţii benzinăriilor care odată pe săptămână deschid cutiile coloanelor pentru a curăţa filtrele sau a scoate aerul şi de aici începe totul”, a explicat avocatul. 

Potrivit lui, factorul fizic care duce la minţirea consumatorilor la procurarea combustibilului la pompă se produce în felul următor. „Coloanele de alimentare cu combustibil sunt exploatate 24 de ore din 24 şi câteodată accidentate involuntar. Toate aceste fenomene contribuie la defectarea coloanelor care în consecinţă vor afişa eronat nivelul de combustibil livrat. Poate fi mai puţin, dar poate fi şi mai mult decât volumul indicat pe panou”, a declarat preşedintele Centrului. 

Denis Staruş a mai spus că o altă cauză care duce la înşelarea consumatorului la subiectul analizat este şi faptul că în Moldova există doar un singur organ atestat de verificare metrologică. 

„Organele de control nu luptă cu acest fenomen, dar închid ochii cu câte un control inopinat şi expresiv pe an. Dacă se va verifica în aceeaşi perioadă de timp toate staţiile de alimentare cu combustibil, atunci la majoritatea dintre acestea vor fi  depistate neconformităţi. Odată ce o staţie este verificată, automat sunt anunţate toate celelalte staţii din reţea sau din apropiere, care imediat fixează indicatorii coloanelor la parametri reglementaţi”, a explicat preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor.

Sputnik Moldova şi Centrul pentru protecţia consumatorilor au stabilit un parteneriat informaţional scopul căruia este de a mediatiza pe larg modul în care în Moldova sunt respectate drepturile consumatorilor, mecanismele de apărare a acestor drepturi şi ce trebuie să cunoască consumatorul pe a nu fi înşelat. Cititorii Sputnik Moldova vor putea adresa întrebări sau solicita ajutor de la specialiştii Centrului pentru protecţia consumatorilor şi la adresa electronică Sputnik Moldova: consumator@sputnik.md.  

 

Fluxul de știri
0